Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2011. 12:37:00
PLJUŠTE OPTUŽBE

Stazić: HDZ lažnim optužbana politički progoni oporbu

Stazić je pozvao premijerku da odmah s puta u Slovačku dođe u Sabor i izjasni se o stanju u državi

Nenad Stazić
Nenad Stazić (Boris Kovacev / CROPIX)

Nenad Stazić je u ime SAP-a pozvao premijerku Jadranku Kosor da prestane ignorirati parlament i probleme građana. Dodao je i da HDZ lažnim optužbama da oporba stoji iza nasilnih prosvjeda pokreće politički progon vodstava oporbe, prenosi Hina.

"Očito je da HDZ na temelju lažnih optužbi priprema politički progon oporbenih stranaka", izjavio je Stazić. Ocijenio je da tvrdnja glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da je nasilne prosvjede organizirao i financirao dio oporbenih stranaka svjedoči o stvarnoj namjeri Vlade da politički progoni vodstva oporbenih stranaka.

Time se, kako je ustvrdio Stazić, ostvaruje plan potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa od prošle godine, kada je u Saboru izjavio da bi zbog svoga djelovanja SDP mogao doći pod udar zakona i zabrane.

Naglasio je da saborska oporba, iako je parlamentarna manjina, predstavlja većinu građana koji su nezadovoljni Vladom, ocijenivši da politička situacija u državi postaje dramatična te da ugrožava temelje demokratskog i ustavnog poretka.

Stazić je pozvao premijerku da odmah s puta u Slovačku dođe u Sabor i građane izvijesti kada će biti izbori i "dokle će trpiti vlast koju ne podupiru", jer se jedino time, uvjeren je, mogu smanjiti tenzije.

"Nikakve vanjskopolitičke protokolarne obveze ne mogu biti prioritet ni jedne ozbiljne vlade u zemlji s ovako ozbiljnim problemima poput onih s kojima je danas suočena Hrvatska", ustvrdio je Damir Kajin koji se u ime IDS-a pridružio pozivima da se premijerka obrati zastupnicima.

I Dinko Burić (HDSSB) smatra da ignorantski odnos premijerke prema Saboru i građanima svjedoči o "nedostojanstvenom obnašanju premijerske dužnosti".

"Vaš cilj nije dobrobit građana, nego ostanak u foteljama što duže", poručio je premijerki.

Prozvao ju je da "ne vidi stvarnost kakva jest". "Niste dobri, nego loši predstavnici građana jer ste ih svojim djelovanjem učinili siromašnima, gladnima i nezadovoljnima", poručio je premijerki, čije odbijanje dolaska u Saboru tumači njezinim strahom od građana.

Burić je predložio i da se sazove nova sjednica Predsjedništva Sabora, na koju bi se pozvalo i bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, "kako bi se i njemu, sukladno dogovoru, zabranilo da USKOK-u spominje imena i prezimena onih koji su opljačkali Hrvatsku".

I Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) pozvao je premijerku da se što prije obrati najvišem hrvatskom predstavničkom tijelu i objasni optužbe koje su na račun oporbe ovih dana izrekli njezini najviši dužnosnici. Ustvrdio je da premijerka Kosor i sada, kao i 2010. i 2009. godine, izbjegava svoju obvezu da zastupnike izvijesti o stanju nacije. "Premijerka nije dorasla naraslim problemima u državi", ocijenio je dodavši da se, "što se Kluba HNS-HSU-a tiče, više se i ne mora pojaviti u Saboru".

Hebrang pokušava smiriti oporbu

Andrija Hebrang u ime HDZ-a ponovno je pozvao oporbu da svojim porukama smanjuju, a ne dižu tenzije. "Premijerka ne izbjegava Sabor, već radi na hrvatskom putu u Europu", rekao je Hebrang, podsjetivši da je premijerka jučer imala dogovoreni sastanak s europarlamentarcima, a danas neodgodivi put u Slovačku.

"Pozivam sve na zajednički angažman kako bismo što prije zatvorili preostala poglavlja, a ne nanovo otvarali već zatvoreno", poručio je.

04.03.2011. 12:37:00
http://metro-portal.hr/stazic-hdz-laznim-optuzbana-politicki-progoni-oporbu/56100/