Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2013. 09:03:39
COOL

Stavite klince u krevet nakon ručka da bi bolje učili

Djeca koja su u okviru istraživanja mogla spavati nakon ručka imala su bitno bolje rezultate u obavljanju vizualno-prostornih zadaća tijekom poslijepodneva i sljedeći dan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

San je pomogao djeci u dobi 3-5 godina da bolje pamte zadaće, utvrdili su američki znanstvenici.

Znanstvenici sa sveučilišta Massachusetts Amherst proučavali su 40 djece i utvrdili da su se dobrobiti poslijepodnevnog sna protezale do sljedećeg dana, prema radu objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Znanstvenici kažu da njihovi rezultati sugeriraju da je popodnevni san ključan za učvršćivanje pamćenja i rano učenje.

Djeca koja su u okviru istraživanja mogla spavati nakon ručka imala su bitno bolje rezultate u obavljanju vizualno-prostornih zadaća tijekom poslijepodneva i sljedeći dan u odnosu na djecu kojoj je onemogućen popodnevni san.

Djeca koja su spavala poslije ručka mogla su ponoviti 10% više naučenog od onih koji su ostali budni nakon ručka.

U istraživanju je utvrđeno da je kod djece tijekom poslijepodnevnog sna bila pojačana aktivnost u dijelovima mozga povezanima s učenjem i povezivanjem novih informacija.

"Naše istraživanje prvo je koje pokazuje da poslijepodnevno spavanje pomaže djeci da bolje pamte ono što uče u predškoli", kaže voditeljica istraživanja Rebecca Spencer koja dodaje da djecu treba poticati na poslijepodnevni san.

Robert Scott-Jupp s Royal College of Pediatrics and Child Health kaže kako je već godinama poznato da kratko spavanje može pomoći radu ljudi u noćnim dežurstvima.

"Djeci u dobi 3-5 godina potrebno je 11-13 sati sna dnevno kako bi se njihov mozak odmorio i pripremio za sljedeći dan, no sad znamo da je san danju jednako važan kao i onaj noću. Bez njega bila bi umorna, prgava, zaboravna i imala bi teškoća s koncentriranjem", kaže Scott-Jupp.

25.09.2013. 09:03:39
http://metro-portal.hr/stavite-klince-u-krevet-nakon-rucka-da-bi-bolje-ucili/80672/