Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2010. 09:22:10
OGRADILI SE

State Department ne bi dijelio Bosnu kao Montgomery

Glasnogovornik Philip Crowle tvrdi da SAD podupire ulazak BiH u NATO i nada se da će postati punopravna članica Europske Unije

Američki State Department u ponedjeljak je, reagirajući na sporne izjave bivšeg veleposlanika SAD-a u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomeryja o neizbježnom raspadu Bosne i Hercegovine, ponovo izrazio snažnu potporu punoj integraciji BiH u NATO i Europsku uniju.

Na upit da komentira Montgomeryjevo predviđanje raspada BiH, glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley odgovorio je neizravno, izbjegavši spomenuti Montgomeryja, da je državna tajnica Hillary Clinton tijekom nedavnog posjeta Sarajevu potvrdila snažnu američku potporu integraciji BiH u NATO i EU.

'Podupiremo proces u kojem BiH ima mogućnost ulaska u NATO i ne predviđamo njezin kraj, već se nadamo da će BiH napredovati i postati punopravna članica EU-a', rekao je Crowley na dnevnom brifingu za novinare.

Dužnosnik State Departmenta je ranije u izjavi za Hinu u Washingtonu kazao kako je riječ stajalištu privatnog građanina, a ne američkog dužnosnika. 'Montgomery je privatni građanin koji ima pravo na svoje mišljenje', izjavio je.

Gostujući u programu sarajevske komercijalne televizije TV1, Montgomery je proteklog vikenda kazao kako je BiH i 15 godina nakon rata problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije riješen te da je stoga realno razmišljati o njezinoj podjeli, a 'jedno od mogućih rješenja je otcjepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje'.

Rekavši da većina Srba i Hrvata ne osjeća BiH kao svoju zemlju i ne žele u njoj živjeti, pozvao je Bošnjake da 'počnu razmišljati o alternativi'. Na Montgomeryjeve izjave reagiralo je američko veleposlanstvo u BiH, istaknuvši da taj bivši diplomat ne govori u ime vlade SAD-a. 'Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromijenjena. SAD u cijelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH', priopćilo je američko veleposlanstvo.(hina/metro-portal)

02.11.2010. 09:22:10
http://metro-portal.hr/state-department-ne-bi-dijelio-bosnu-kao-montgomery/50583/