Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2012. 14:31:37
ZNANSTVENO OTKRIĆE

Stariji očevi imaju djecu koja žive dulje

Muškarci koji postanu očevi nakon svoje 40. svojoj djeci daju nevjerojatan dar - dulji život

Fotografija vijesti

Zbog financijske nesigurnosti sve se više parova čeka s roditeljstvom, no ta taj trend ima iznenađujuću pozitivnu nuspojavu: djeca od svojih očeva, koji su u svojim kasnim tridesetima i ranim pedesetima, nasljeđuju genetska svojstva koja im mogu produljiti život.

Istraživanje provedeno među preko dvije tisuće malih Filipinaca pokazalo je da djeca, bez obzira na financijsko stanje obitelji, starijih očeva imaju duže telomere, zaštitne vrhove na kromosomima koji sprječavaju propadanje DNA.

Ako DNA gledamo kao vezicu za cipele, onda su telomeri plastična kapica koja na krajevima vezica sprječava niti da se raspletu. Kako stanice stare tako telomeri postaju sve kraći i kraći, a kada jednom nestanu dioba prestaje, organi atrofiraju i moždane stanice odumru.

Pošto isti princip ne vrijedi za spermije, njihovi telomeri se s godinama produljuju, tako stariji očevi na djecu prenose duže telomere  za koje znanstvenici vjeruju da mogu odgoditi spolno sazrijevanje i na taj način omogućiti tijelu da svu energiju usmjeri u vlastito održavanje i borbu protiv bolesti.

Studiju je provelo sveučilište Northwestern, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Prijašnja istraživanja pokazala su da stariji očevi na klince prenose genetske mutacije koje mogu izazvati ozbiljne poremećaje poput autizma, te da njihovi potomci imaju niži kvocijent inteligencije od djece mlađih muškaraca.

12.06.2012. 14:31:37
http://metro-portal.hr/stariji-ocevi-imaju-djecu-koja-zive-dulje/71866/