Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2009. 16:47:51
kolumna iz cannesa

Stari prijatelji na okupu

Kako shvatiti filmove Pedra Almodovara i Larsa Von Triera

Fotografija vijesti

Festival u Cannesu odlična je prilika za druženje sa starim prijateljima poput Pedra Almodovara i Larsa Von Triera. Čuli smo što ima novo u njihovim životima, jesu li još uvijek toliko strastveno zaljubljeni u filmove i otkud crpe inspiraciju nakon toliko godina u filmskoj industriji i toliko odličnih filmova?

Za Pedra, osobna tragedija - žalovanje?- bila je izvor inspiracije za Los Abrazos Rotos, filmskog utočišta za čovjeka koji je svoj život posvetio svojoj umjetnosti. Film o snimanju dokumentarnog filma koji ima nekoliko različitih mogućnosti završetka scene, sjajan i katastrofičan, dok film koji mi kao publika gledamo ide iz komedije u dramu, od trilera do ljubavne priče.

To je zapravo svojevrsni The Best Of ... jednog od najvećih redatelja našeg vremena, u punoj snazi i ispunjen životom.

Isto se ne bi moglo reći za Larsa Von Triera. Danski producent priznao je da je bio depresivan dok je pisao scenarij za svoj novi film Antichrist, a to je shvatio kao terapiju?! Ajoj! Stil filma je napadan, poruka mizogena, dok su neke scene koje pokazuju seksualno sakaćenje toliko grozne da vam dižu želudac ... ili vas natjeraju na gromoglasan smijeh. Na pressici je Lars izjavio, s dozom humora, da je on najveći filmski umjetnik na svijetu. Problem je u tome da, s ovakvim filmom koji je potpuno nenamjerno smiješa, nismo više sigurni da je on zapravo cijelu stvar shvatio ozbiljno. Možda se ipak trebao samo pokriti dekom preko glave i ostati u krevetu....

Piše: Jerome Vermelin/MWN Francuska
20.05.2009. 16:47:51
http://metro-portal.hr/stari-prijatelji-na-okupu/18014/