Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2025. 11:01:00
COOL ;)

Stara namirnice u novom ruhu

Guščja mast se pomalo vraća u raznorazne recepte, jer su u međuvremenu stručnjaci shvatili da je vrlo zdrava za neke stvari...

Prisjetite se tog okusa... a i mirisa ;)
Prisjetite se tog okusa... a i mirisa ;) (Arhiva)

Generacije su koristile guščju mast za ublažavanje bronhitisa, jačanje pluća, pa čak i za ozbiljnija stanja poput tuberkuloze. Po strukturi podsjeća na maslinovo ulje, a vjeruje se da pomaže u uklanjanju sekreta iz plućnih alveola.

Prirodni sastav koji jača organizam

Guščja mast obiluje korisnim tvarima: sadrži omega-3 masne kiseline, cink, selen, bakar te vitamine B kompleksa i vitamin E. Ova kombinacija povoljno djeluje na imunološki sustav, potiče regeneraciju i doprinosi boljoj funkciji dišnih putova.

No, kod dugotrajne primjene treba voditi računa o razini kolesterola, osobito kod osoba koje već imaju problema s povišenim masnoćama u krvi.

Kako se koristi?

U narodnoj praksi guščja mast se najčešće koristi kao oblog za prsa, osobito kod kašlja i otežanog disanja. Lagano zagrijana mast nanosi se izravno na kožu, pokrije gazom i ostavi da djeluje. Toplina i aktivne tvari zajedno razgrađuju izlučevine i olakšavaju disanje.

Osim toga, može se koristiti i za njegu suhe kože, a nekad se u malim količinama konzumirala za probavne smetnje.

Sve u svemu, probajte... možda se sjetite i njenog okusa i mirisa ;)

06.04.2025. 11:01:00
http://metro-portal.hr/stara-namirnice-u-novom-ruhu/151066/