Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2010. 13:20:38
CRVENI MULJ

Stanje u Mađarskoj nakon zagađenja se polako normalizira

Više nema posljedica štetnih po eko sustav, tvrde odgovorne službe u Mađarskoj nakon teške industrijske nesreće u tvornici aluminija

Zagađenje u Mađarskoj
Zagađenje u Mađarskoj (Neja Markičević/Cropix )

Posljedice zagađenja na Dunavu polako se normaliziraju u Mađarskoj u petak nakon teške industrijske nesreće u tvornici aluminija u ponedjeljak kad je nekoliko sela na zapadu zemlje poplavio val toksičnog crvenog mulja pri čemu su smrtno stradale četiri osobe.

>>Ekskluzivno: Mađarska kao film katastrofe

U petak ujutro razina pH u Dunavu kod Komaroma (80 kilometara zapadno od Budimpešte) iznosila je 8,4, kazao je jedan od stručnjaka koji provode redovita mjerenja lužnatosti u rijeci. Ta je brojka neznatno viša od normalne ali više nema posljedica štetnih po eko sustav.

Na ušću rijeke Rabe u Dunav, drugu najdužu rijeku u Europi nakon Volge, razina pH iznosi 9 i dalje se primjećuje sporadični pomor riba ali manje nego u četvrtak. Dok stručnjaci smatraju da će lužnati učinak biti kratkog vijeka duž Dunava, razinu zagađenja teškim metalima, posebice kromom, treba tek utvrditi.

Organizacija Greenpeace trebala bi u petak održati novinsku konferenciju kako bi predstavila rezultate analize uzetih uzoraka.(hina/metro-portal)

08.10.2010. 13:20:38
http://metro-portal.hr/stanje-u-madjarskoj-nakon-zagadjenja-se-polako-normalizira/49425/