Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2010. 08:43:02
HRW UPOZORIO

Stanje u Bangkoku izmaklo kontroli zbog nesmotrenih akcija dviju strana

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Right Watch izjavila je da je ozbiljno zabrinuta djelovanjem tajlandske vojske i protivladinih prosvjednika

(Getty Images)
"Stanje u Bangkoku je izmaklo kontroli zbog nesmotrenih akcija dviju strana", naveo je u priopćenju Phil Robertson, zamjenik direktora HRW-a za Aziju.

"Pozivamo na poštivanje pristupa hitnim službama i prekid nezakonite upotrebe smrtonosnog oružja, te jamčenje prolaska osobama koje žele pobjeći od nasilja", dodao je.

Od početka prosvjeda crvenokošuljaša sredinom ožujka 75 ljudi je ubijeno i oko 1.800 ranjeno, prema podacima pomoći.

"Protuvladini prosvjednici moraju odmah prestati s napadima na novinare", traži HRW, nakon što je u srijedu ujutro neovisni talijanski reporter Fabio Polenghi (45) ubijen vatrenim oružjem u još nejasnim okolnostima.

U srijedu je također ranjeno nekoliko novinara. HRW je također doveo u pitanje vladinu kontrolu tajlandskih medija i neinformiranje o broju privedenih.

Tajlandske su vlasti u četvrak produžile za tri dana policijski sat u Bangkoku i još 23 provincije. U glavnom gradu Tajlanda policija i vojska obračunavaju se sa izoliranim skupinama prosvjednika, javljaju svjedoci. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 08:43:02
http://metro-portal.hr/stanje-u-bangkoku-izmaklo-kontroli-zbog-nesmotrenih-akcija-dviju-strana/40447/