Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2011. 13:44:00
ŠOK ZA STANARE

Stanari Kupske izgubili spor s HEP-om i Tehnikom, moraju platiti sudske troškove

Sudski troškovi u prvostupanjskom postupku po posjedovnoj tužbi iznose ukupno 5000 kuna, no tužitelji ih sad ne moraju platiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)

Četiri godine od kako je posjedovnu tužbu uložilo 49 stanara, koji su morali napustiti domove u urušenoj Kupskoj ulici pokraj HEP-ova gradilišta, građanski sud u Zagrebu prvostupanjskom je odlukom zaključio da nije dokazana uzročno-posljedična veza između radnja tuženika i napuštanja domova zbog smetanja posjeda, potvrdila je odvjetnica Doris Košta koja zastupa stanare Kupske.

Stanari su uložili žalbu u kojoj smo se pozvali na mnoge već presuđene stvari u istovjetnim slučajevima, rekla je danas Košta za Hinu, istaknuvši da međutim za prava stanara taj postupak više ne znači ništa.

Njegova je svrha bila da se žurno riješi, utvrdi čin smetanja posjeda i stanari vrate, te da se zabrani bilo kakav daljnji rad HEP-u i Tehnici na gradilištu dok se ne osigura stabilnost Kupske ulice, rekla je. No stanari su se vratili - posjed je riješilo vrijeme, a ne sud, rekla je Košta.

Kazala je da se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi kazneni postupak protiv 12 odgovornih osoba za teško kazneno djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine. Optužnica Županijskog državnog odvjetništva, koja se temelji na vještvu neovisnih vještaka iz Slovenije koji su utvrdili da se postupalo protivno pravilima struke, navodi da je pričinjena šteta od oko 17 milijuna kuna, podsjetila je.

Sudski troškovi u prvostupanjskom postupku po posjedovnoj tužbi iznose ukupno 5.000 kuna, no tužitelji ih zasad ne moraju platiti, ali vjerojatno hoće.

15.05.2011. 13:44:00
http://metro-portal.hr/stanari-kupske-izgubili-spor-s-hep-om-i-tehnikom-moraju-platiti-sudske-troskove/58870/