Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2011. 21:10:00
POTRAGA ZA UZROKOM

Stalno ste umorni? Može biti nešto ozbiljno

Najbolje bi bilo da, ako se osjećate umorno svakog dana, promijenite neke životne navike, barem na tjedan dva čisto da vidite hoće li doći do poboljšanja

Umor
Umor (FreeDigitalPhotos)

Premoreni ste i iscrpljeni i za to najčešće okrivljujete svoju užurbanu svakodnevicu, ali katkada su pravi razlozi puno ozbiljniji od zgusnutog rasporeda. Velik dio radne populacije u čitavom svijetu vodi uglavnom sjedeći život pa je stoga ponekad teško odrediti preciznije zbog čega je zamor elementarni dio svakodnevice. Najbolje bi bilo da, ako se osjećate umorno svakog dana, promijenite neke životne navike, barem na tjedan-dva, čisto da vidite hoće li doći do poboljšanja. Uredite društveni kalendar, radite manje, jedite zdravije, redovitije spavajte, smanjite unos alkohola i kofeina. Ako ni tada ne bude poboljšanja, evo pet potencijalnih uzroka umora o kojima biste trebali razmisliti:

Dijabetes

Vrlo čest problem diljem svijeta. Ljudi koji od njega pate u nemogućnosti su iskorištavati glukozu zbog čega se ona nakuplja u krvi. Simptomi su ekstremni umor, velika potreba za tekućinom (neutaživa žeđ), nagli gubitak težine, stalna glad, vaginalna infekcija gljivicama, često uriniranje i zamućen vid.

Štitnjača

Kad netko ima problema sa štitnjačom, čak i najmanja tjelesna aktivnost može biti iznimno naporna. Dva osnovna poremećaja štitnjače su stanje prekomjernog stvaranja jodotironina (hipertireoza) i stanje njihovog nedovoljnog stvaranja (hipotireoza). Simptomi hipertireoze su slabost, umor mišića, problemi u obavljanu zahtjevnijih tjelesnih aktivnosti, gubitak težine, ubrzan rad srca, velika žeđ, reducirana količina menstruacije. Kod hipotireoze simptomi su velik umor, poteškoće u koncentriranju, zadržavanje vode, povećanje težine, obilnija menstruacija, upala mišića i konstipacija.

Anemija

Jedna od uzroka velikog zamora - radi se o stanju pomanjkanja crvenih krvnih stanica i ostalim abnormalnostima vezanim za hemoglobin. osoba se osjeća jako umorno, osjeća da joj nedostaje zraka. poremećaj je češći kod žena nego kod muškaraca. Simptomi: problemi sa spavanjem, već spomenuti umor, niska koncentracija, nagli i oštri bolovi u grudima, glavobolje. Ako sumnjate na anemiju ili bilo koji od navedenih 'uzročnika', obavezno otiđite do liječnika.

Depresija

U teškim slučajevima depresije osoba može patiti od slabog ili prevelikog apetita te neurednog spavanja. Simptomi depresije su brojni i raznoliki, ali najčešći su ovi: ekstremna letargija, manjak energije, nagla promjena raspoloženja i navika u prehrani i spavanju, osjećaj negativnosti i beznađa, pomanjkanje samopouzdanja, nisko mišljenje o sebi, živčanost, naglost i nemir. Rješenje potražiti kod psihologa ili psihijatra. Samo bez srama.

Apneja u snu

Apneja u spavanju ili opstruktivni apnejički sindrom naziv je za bolest koja se manifestira kao poremećaj spavanja.

Bolesnici od te bolesti prestaju disati veći ili manji broj puta u snu, a da najčešće o tome nemaju pojma. Simptomi su velik umor, ekstremna letargija, visok krvni tlak, promjene u načinu disanja. Ako mislite da je to u pitanju, obavezno liječniku.  Apneja može dovesti do težih posljedica, kao što su bolesti mozga, srca i krvnih žila, ili stradanje radi spontanog padanja u san na poslu ili u prometu.

03.05.2011. 21:10:00
http://metro-portal.hr/stalno-ste-umorni-moze-biti-nesto-ozbiljno/58428/