Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2011. 11:09:00
KAMATE I OPOMENE

Stalno kasnite s plaćanjem računa? Evo rješenja!

Prestanite bankama plaćati nelegalne troškove opomene i nepotrebne zatezne kamate. Donosimo vam nekoliko jednostavnih rješenja da više niti jednom ne zakasnite s računima

Fotografija vijesti

Ako se za kamate govori da su izašle iz pakla, što bi tek mogli reći za troškove opomene i zatezne kamate? Unatoč činjenici da svijetom drma jedna od najgorih gospodarskih i financijskih kriza u modernoj povijesti, sa žaljenjem moramo zaključiti kako banke i druge ustanove koje od građana svaki mjesec potražuju novac nikada nisu imale manje razumijevanja za poteškoće prosječnog čovjeka.

Ipak, ukoliko ste se negdje zadužili, to morate i platiti, i tu nema diskusije. S druge strane, plaćanje zateznih kamate i (nelegalnih) troškova opomene doista je nepotrebno, da ne kažemo i glupo, budući da je zadnja stvar koju trebate ta da banke nizašto dobivaju vaš teško zarađeni novac. Evo nekoliko ideja kako tome stati na kraj.

1. Označite datume plaćanja na zidnom kalendaru

Ovo je jedan od najlakših trikova koje možete iskušati da se natjerate da prestanete kasniti s plaćanjima računa. Sve što vam je potrebno običan je zidni kalendar i crveni marker, kojim ćete obilježiti datum, a koji će vas onda neprestano podsjećati da ne smijete zaboraviti na ovu obvezu. Ipak, budite oprezni i nemojte zaokruživati datume dospijeća, budući da se lako može dogoditi da ih uočite prekasno. Zaokružite datum koji pada nekoliko dana prije krajnjeg roka i natjerajte se da ispoštujete obećanje koje ste si dali. Stručnjaci smatraju kako bi sve račune trebali plaćati 5 radnih dana prije kraja roka, kako bi osigurali da uplate nikako neće zakasniti.

2. Organizirajte veliku ploču za praćenje računa

Zaokruživanje datuma na kalendaru vam se čini kao zgodna ideja, ali gotovo ste sigurni da vam neće pomoći, budući da vrlo rijetko obraćate pažnju na njega? Pokušajte s velikom bijelom pločom. Kupite bilo koju vrstu panoa ili ploče koja se može pričvrstiti na zid, hladnjak (još i bolje) ili na bilo koje drugo vidljivo mjesto kojega nikako ne možete promašiti svaki put kad prolazite prostorijom. Debelim markerom u različitim šarenim bojama zapisujte datume dospijeća za svaki podjedini račun i slavodobitno ih brišite nakon što ga platite. Koristite crveni marker za sve one iznimno hitne račune koji ne mogu čekati. Ovo je izvrstan način da prestanete kasniti s plaćanjima, a nije vam uopće potreban kalendar.

3. Koristite trajni nalog kad god možete

Ukoliko novac nije problem (a znamo da nažalost malo komu u ova vremena nije), koristite prednosti trajnog naloga kad god je to moguće. Ovo je jedini siguran način da nikada ne kasnite s plaćanjem računa te da izbjegnete nepotrebne zatezne kamate i troškove opomene. Naravno, ukoliko se služite trajnim nalogom, iznimno je važno da vodite računa o svojim financijama i tome koliko trošite, kako se ne bi našli u situaciji da vam trajni nalozi povuku sav novac s kojim ste računali, ostavljajući vas u problemima.

4. Plaćajte račune odmah po primitku

Pokušali ste sve „taktike", ali još uvijek neprestano kasnite s plaćanjem računa zbog zaboravnosti, a ne zbog nedostatka sredstava? Plaćajte račune isti dan kad ih dobijete. Ukoliko to činite preko Interneta, još i bolje. Online plaćanje najbolji je način da platite svoja dugovanja nekoliko minuta nakon što ih dobijete poštom. Ovaj način možda nije idealan jer ne ostavlja mjesta kalkulacijama i raspoređivanju računa kroz cijeli mjesec, ali je poprilično efikasan ukoliko se ne možete natjerati da plaćate na vrijeme.

12.10.2011. 11:09:00
http://metro-portal.hr/stalno-kasnite-s-placanjem-racuna-evo-rjesenja/64256/