Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2009. 14:33:38
GORDAN JANDROKOVIĆ:

Stajališta nisu promijenjena, pregovori se nastavljaju

Hrvatska i Slovenija dogovorile da će nastaviti razgovore kako bi se do kraja ovog tjedna pronašlo rješenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)

"Na današnjem sastanku nismo došli do rješenja graničnog pitanja i blokade hrvatskih pristupnih pregovora jer su obje strane ostale na svojim pozicijama", rekao je ministar Jandroković nakon sastanka s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom održanim danas u Luxembourgu. Prije sastanka, Rehn je o istom pitanju razgovarao s ministrima vanjskih poslova predsjedničke trojke - Francuska, Češka, Švedska.

Prema diplomatskim izvorima, predsjednička trojka je na svom sastanku s Rehnom dala nedvosmislenu potporu nastavku hrvatskih pristupnih pregovora i istaknula da je važno pronaći rješenje do summita EU-a.

"Povjerenik Rehn je iznio neka svoja kreativna promišljanja, međutim dogovorili smo se da o tome nastavimo razgovorati i rješenje pokušamo pronaći u europskom duhu, u skladu s europskim načelima prije ili tijekom sastanka Europskog vijeća, koji se održava u četvrtak ili petak", rekao je Jandroković.

Na pitanje je li u sljedećih nekoliko dana moguć sastanak premijera Sanadera i Pahora, ministar Jandroković je ništa nije precizirao, no podsjetio je da "Hrvatska ne traži ništa što nije u skladu s načelima EU-a ili da traži nešto više nego je imala Slovenija ili bilo koja druga država koja je ušla u EU". Jandroković je također podsjetio da je Hrvatska prihvatila kompromisni prijedlog povjerenika Rehna te da je Slovenija iznijela svoje amandmane koji hrvatskoj strani nisu bili prihvatljivi.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je uoči sastanka kako očekuje da će povjerenik Rehn predstaviti neke nove ideje, a prema europskom diplomatskom izvoru, ne radi se o novom prijedlogu, nego o podešavanju prethodnoga tako da se ne naruši njegova ravnoteža.

Izvor: Hina

15.06.2009. 14:33:38
http://metro-portal.hr/stajalista-nisu-promijenjena-pregovori-se-nastavljaju/18855/