Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2009. 10:48:42
dragi boli me glava

Stabilne i duge veze smanjuju želju za seksom

Pad spolne požude znanstvenici objašnjavaju teorijom ponude i potražnje - ono čega ima puno gubi na vrijednosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Studija njemačkih istraživača je pokazala da tek manje od polovine žena starijih od 30 godina želi redoviti seks ako su u vezi više od četiri godine.

Zanimljivo je da se kod muškaraca spolna želja za njihovom partnericom nije smanjila bez obzira na to koliko godina su bili s njom u vezi. 

Istraživanje je obuhvatilo 530 muškaraca i žena, a pitali su ih o odnosima s njihovim partnerom odnosno partnericom.

Na početku veze česti seks je željelo 60 posto 30-godišnjakinja. Nakon četiri godine veze s partnerom postotak žena koje žele redoviti seks pao je na 50 posto, a nakon 20 godina čak na 20 posto.

Kod muškaraca je priča drugačija - redoviti seks i nakon više godina veze još uvijek željelo 60-80% muškaraca.

Znanstvenik Dietrich Klusmann sa hamburškog sveučilišta smatra da ta razlika izvire iz samog razvoja ljudske vrste.

„Za muškarce je već na početku razvoja naše vrste redoviti seks bio važan jer bi se na taj način zaštitili da im partnericu ne preuzme drugi muškarac."

No dodaje kako je kod žena drugačije: „Za redoviti seks žene su bile zainteresirane kako bi uspostavile partnersko okrilje. Kada je veza bila uspostavljena, njihova želja i potreba za seksom se smanjila."

Klusmann također smatra kako bismo tu pojavu mogli primijeniti u istraživanjima na životinjama. One su naime pokazale da ženke svoj interes preusmjeravaju na druge mužjake zato što žele na svoju mladunčad prenijeti što bolju kombinaciju gena. A također je moguće da žene koče seksualnu aktivnost kako bi njihovi partneri bili zaineresiraniji.

Zanimljivu tezu iznio je i profesor George Fieldman: „Racionalno tumačenje za pad spolne požude kod žena u dužim vezama mogli bismo tražiti i u teoriji ponude i potražnje. Ako je nečega više nego dovoljno, gubi na svojoj vrijednosti."

Izvor: Intimatemedicine.com

10.11.2009. 10:48:42
http://metro-portal.hr/stabilne-i-duge-veze-smanjuju-zelju-za-seksom/26094/