Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 11:55:53
SOLIDARNO ZAJEDNO

SSSH u utorak organizira jednosatni štrajk solidarnosti

VIDEO - Sindikat poziva svoje članove i hrvatske radnike da se priključe štrajku za očuvanje radnih mjesta, plaćanje rada i primjerene uvjete rada

(Neja Markičević/Cropix)

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) najavio je danas da u utorak, 27. travnja, između 12 i 13 sati, organizira štrajk upozorenja "Solidarno zajedno" u tvrtkama u kojima njegovi sindikati imaju članstvo.

Pozivamo svoje članove i hrvatske radnike da se priključe štrajku solidarnosti za očuvanje radnih mjesta, plaćanje rada i primjerene uvjete rada, rekla je na konferenciji za novinare glavna povjerenica SSSH za grad Zagreb Jagoda Milidrag Šmid.

Jednosatni štrajk uvod je u prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, u Zagrebu, Splitu, Osijeku i ostalim većim hrvatskim gradovima.

Štrajkat će SSSH, Sindikat zaposlenih u poljoprivrednoj, prehrambenoj i duhanskoj industriji, Sindikat metalaca Hrvatske, radnici u energetici, Sindikat graditeljstva Hrvatske, Samostalni sindikat komunalnih i srodnih djelatnosti, Sindikat trgovine Hrvatske, Sindikat turizma i usluga Hrvatske, Samostalni sindikat drvne i papirne industrije i mnogi drugi.

''Sutrašnji štrajk je pitanje geste. Nismo amorfna masa koju se može gnječiti kako se hoće. Ljudi smo", rekla je Milidrag Šmit.

SSSH je podupro radnike iz Poljoprerade iz Hrvatskog Leskovca, koji su prošli tjedan građanima dijelili nesilice, da bi ih spasili od smrti uzrokovane izgladnjelosti. Radnici te tvrtke nisu primili plaću pet mjeseci, a poslodavac im ne uplaćuje doprinose već 2,5 godine.

SSSH želi razvijati kulturu otpora nepravdi i afirmirati solidarnost među ljudima, istaknula je Milidrag Šmid.

Želimo upozoriti vlast da se u mnogim tvrtkama ne uplaćuju doprinosi, pa se pitamo što rade Porezna uprava, Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa, dodala je.

Sutrašnjom prosvjednom akcijom SSSH želi izraziti potporu svim sindikalnim kolegama i radnicima koji štrajkaju ili se bore jer su zakinuti za svoja prava, rečeno je na konferenciji. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 11:55:53
http://metro-portal.hr/sssh-u-utorak-organizira-jednosatni-strajk-solidarnosti/38669/