Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2010. 19:14:00
NEMA EUFORIJE

SSSH: Novi porezni razredi najveći Vladin dar samo najplaćenijima

Ukidanjem kriznog poreza građani neće dobiti ništa jer je to ionako nametnuti porez - ukidanjem će se samo vratiti na startnu poziciju

Ukidanjem kriznog poreza građani neće dobiti ništa, smatra predsjednica SSSH-a Ana Knežević
Ukidanjem kriznog poreza građani neće dobiti ništa, smatra predsjednica SSSH-a Ana Knežević (Ronald Goršić/CROPIX)
Nakon objave novih poreznih razreda, koji će se primjenjivati od 1. srpnja, nema mjesta zadovoljstvu i euforiji jer će najveći porezni dar od Vlade dobiti najbolje plaćeni građani, poručio je danas u priopćenju Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Najavljenom poreznom reformom izokrenuto je ustavno načelo tako da će oni s najvećim plaćama plaćati najmanje, a logično je da bi trebali najviše pridonijeti izlasku iz krize. Stoga, SSSH ne daje potporu prijedlogu, ističe predsjednica SSSH-a Ana Knežević.

Ukidanjem kriznog poreza građani neće dobiti ništa jer je to nametnuti porez čijim će se ukidanjem samo vratiti na startnu poziciju kada im je "harač" i nametnut. Njegove su negativne posljedice pad kupovne moći onih koji još imaju sreću raditi, kaže se u priopćenju.

O vraćanju PDV-u na stopu od 22 posto se ne govori, premda je povećan u paketu s kriznim porezom kao privremena mjera do kraja godine, upozorava SSSH. Ukidanje stambenih, zdravstvenih i olakšica za životno osiguranje, posebice će osjetiti mladi, koji su se kreditno zaduživali za rješavanje svojega stambenoga pitanja. Bit će destimulirani, a mali, kućni popravci (koji više nisu olakšica) potaknut će rad na crno.

Objavom porezne reforme Vlada je ponovno dokazala na djelu koliko joj je stalo do socijalnog dijaloga, čiju važnost stalno naglašava, a radi "ispod stola". Sindikati u pripremi poreznih mjera nisu sudjelovali i socijalni je dijalog ponovno izigran premda je Vlada obećala da će socijalni partneri biti uključeni u razradu mjera premijerkinog programa, ističe se u priopćenju.

SSSH se zalaže za podizanje neoporezivog dijela plaće jer bi to bila istinska briga za kvalitetu života najsiromašnijih slojeva društva, odnosno onih najugroženijih posljedicama krize. Ne smije se zaboraviti kako u Hrvatskoj dvije trećine radnika prima plaću manju od prosječne. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 19:14:00
http://metro-portal.hr/sssh-novi-porezni-razredi-najveci-vladin-dar-samo-najplacenijima/39503/