Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2010. 11:11:54
NEPROPISNO USKLADIŠTEN

Srpski radioaktivni materijal ušao u Sloveniju

Vlak s 15 vagona u kojima je radioaktivni materijal iz beogradskog instituta Vinča, koji će biti uskladišten u Rusiji, prešao je mađarsko-slovensku granicu na putu prema luci Koper

Teret nije opasan za ljude i okoliš
Teret nije opasan za ljude i okoliš (Shutterstock)

Opasni materijal, čije je trajno zbrinjavanje dogovoreno u suradnji sa Međunarodnm agencijom za atomsku energiju (IAEA) i uz međunarodne donacije, iz Kopra bi prema Rusiji trebao biti otpremljen brodovima.

Slovenske vlasti objavile su da teret nije opasan za ljude i okoliš, te da je za transport izdana odgovarajuća dozvola, ali se iz sigurnosnih razloga ne otkrivaju detalji i vrijeme prijevoza, a on se odvija uz odgovarajuću zaštitu policije, navode slovenski mediji.

"Sve je apsolutno osigurano i nema nikakve mogućnosti da se dogodi nesreća", izjavio je za televizijsku postaju POP-TV direktor državne agencije za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar. Dodao je da su Slovenija i Mađarska za transport odabrane kao najjednostavnije rješenje i da oko vlaka s radioaktivnim materijalom nije zabilježeno povećanje zračenja.

Nuklearni materijal je smješten u vrlo izdržljivim kontejnerima, a radi se o uraniju koji je za potrebe istraživačkog instituta u Beogradu šezdesetih godina prošlog stoljeća isporučio tadašnji SSSR.

Zbog sigurnosti i procjene da je materijal u Srbiji slabo uskladišten, preko Međunarodne agencije za atomsku energiju i uz donacije SAD-a i drugih država osigurano je više desetaka milijuna eura za njegovo vraćanje u Rusiju. (hina/metro-portal)

21.11.2010. 11:11:54
http://metro-portal.hr/srpski-radioaktivni-materijal-usao-u-sloveniju/51522/