Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2009. 14:11:50
PROPAGANDNA MAŠINERIJA

Srpski novinari pod istragom zbog huškanja na rat

Mediji su u određenoj mjeri inicirali neke zločine, kaže tužiteljstvo koje je oformilo novinarski tim koji analizira sporne tekstove.

(Nekadašnji 'junak' medija, osumnjičen za ratni zločin na Ovčari)

Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije pokrenulo je istragu protiv novinara za koje se sumnja da su tijekom 90-ih huškali na rat i zločine. Pod istragom su bivši i sadašnji novinari i urednici listova Večernje novosti i Politika, te državne televizije RTS.

Glasnogovornik tužiteljstva izjavi za Press kazao je da s tužiteljstvom radi novinarski tim koji analizira sporne tekstove i emisije.

"Po našoj procjeni, ima stvari iz medija iz tog vremena koje su inicirale neke zločine, ali radi istrage još ne možemo govoriti koji su to tekstovi i mediji", kazao je glasnogovornik i dodao kako se istraga ne odnosi samo na domaće već i na medije u BiH i Hrvatskoj.

Predsjednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović za "Press" je kazala kako je "neprijeporno da je 90-ih godina u svim bivšim jugoslavenskim republikama bilo novinara i medija koji su huškali na rat" te da se "ne može nijekati činjenica da je u Srbiji bilo novinara čija su etika i profesionalna savjest potpuno zakazale". Smajlović je dodala kako će ipak biti protiv "nove medijske hajke na one koji su šutjeli, to više što u srbijanskoj vlasti danas sjede političari koji su poticali i nagrađivali nemoral".

Izvor: Hina

08.06.2009. 14:11:50
http://metro-portal.hr/srpski-novinari-pod-istragom-zbog-huskanja-na-rat/18682/