Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2010. 11:16:26
NEWYORŠKI GRADONAČELNIK

Sretni smo jer smo izbjegli potancijalan smrtonosni ishod

Newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg potvrdio je da je u sumnjivom automobilu na Times Squareu bila bomba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Na prijetnju je prvi reagirao ulični prodavač majica koji je primjetio da iz parkiranog Nissan Pathfindera izlazi dim pa je upozorio najbližeg policajca, koji je evakuirao neposrednu okolicu te pozvao vatrogasce i policijske snage, rekao je Bloomberg na konferenciji za tisak.

"Jako smo sretni jer smo, zahvaljujući građanskoj budnosti i profesionalizmu policajca večeras izbjegli nešto što je moglo biti smrtonosan događaj", rekao je Bloomberg.

"Bombaška ekipa Policijske uprave New Yorka (NYPD) potvrdila je da se u sumnjivom vozilu stvarno nalazi eksplozivna naprava. Nađeni su kanisteri s benzinom i materijal za izradu bombe u automobilu", kazao je Bloomberg, dodajući kako se radi o amaterski napravljenoj, ali potencijalno vrlo smrtnonosnoj napravi.

Policijski pirotehničari su u međuvremenu uklonili sav zapaljivi materijal iz automobila i situacija se smatra sigurnom. "Ovaj je događaj podsjetnik da je New York i dalje glavna meta terorista", naglasio je gradonačelnik.

Načlenik NYPD-a Kelly je kazao da su policijski pirotehničari iz Nissan Pathfindera, parkiranog na križanju 45. ulice i avenije Broadway s upaljenim motorom i sva četiri uključena pokazivača smjera, uklonili "tri plinske boce s propanom, dva kanistera s po 19 litara benzina, pirotehničke naprave za vatromet, dva sata na baterije, električne žice i druge komponenete". Dodao je da je u vozilu pronađen i zaključani sanduk za oružje.

Kelly je istakao da registarske pločice na vozilu nisu odgovarajuće, već da pripadaju jednom kamionetu iz Connecticata, koji je završio na odlagalištu automobila. Odgovarajući na pitanja novinara, Bloomberg je rekao da se ne zna tko stoji iza napada, niti koji bi mu mogli biti motivi.

U 04:00 sata po mjesnom vremenu, najprometniji newyorški trg Times Square još uvijek je bio zatvoren, gotovo deset sati od početka incidenta, koji je izazvao evakuaciju tisuća turista i posjetitelja kazališta na Broadwayju. Američki predsjednik Barack Obama izviješten je o incidentu i pohvalio je pravodobnu akciju newyorške policije. (hina/metro-portal)

02.05.2010. 11:16:26
http://metro-portal.hr/sretni-smo-jer-smo-izbjegli-potancijalan-smrtonosni-ishod/39110/