Metro-portal.hr

objavljeno 08.03.2015. 07:15:00
8. OŽUJAK

Sretan vam Dan žena

Iako međunarodni Dan žena nema ni izbliza takvu popularnost kakvu je imao u prošloj državi, i dalje postoji i treba ga obilježiti

Sretan vam Dan žena, drage čitateljice
Sretan vam Dan žena, drage čitateljice (Arhiva)

Starije čitateljice sjetit će se da se na Dan žena dijelilo karanfile, utapalo u bačvama gemišta, pive i žestice, muški su prvi bježali s posla da kupe krasan buket koji su onda ili ostavili u birtiji ili ga donijeli tako raščupanog kao da ga je krava žvakala, a na televiziji su defilirale zaslužne drugarice.

Dobro je da je taj način obilježavanja otišao u nepovrat, no kako su nove okolnosti donijele gotovo potpun zaborav, nije ni to rješenje. Istina, prva ga je proglasila Socijalistička partija SAD još daleke 1909. godine (i desetak dana ranije), za njega su "crveni" najjače zagrizli i proglasili ga državnim praznikom u zemljama iza željezne zavjese, no već desetljećima razne inicijative pokušavaju ovom danu dati pažnju i dignitet koji zaslužuje svojim imenom.

Ujedinjeni narodi su ga 1975. godine službeno stavili u svoj kalendar, pa ćemo mi, ravnajući se prema tome, zaželjeti sretan međunarodni Dan žena svim svojim čitateljicama, uz želje da budu ravnopravne, sretne i da se prema njima svi odnose s poštovanjem ne samo danas, nego svih tristo šezdeset i pet (ili šest) dana u godini.

08.03.2015. 07:15:00
http://metro-portal.hr/sretan-vam-dan-zena/68927/