Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2009. 15:51:00
PUHNIMO U SVJEĆICE

Sretan nam 19. rođendan 'moderne hrvatske demokracije'

Misao vodilja za čitanje - 'Bez demokratskog parlamenta nema ni demokracije'.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)

Saborski su zastupnici, ove godine s prigodnim zakašnjenjem zbog izborne kampanje, na prigodnom domjenku obilježili Dan Hrvatskog sabora, koji se kao spomendan obilježava 30. svibnja.

Dan Hrvatskog sabora obilježava se u spomen 30. svibnja 1990., kada su se zastupnici na Markovu trgu okupili nakon prvih višestranačkih izbora. Taj se dan zato smatra rođendanom moderne hrvatske demokracije. Do 2001. slavio se kao praznik i Dan državnosti, a nakon zakonskih izmjena slavi se kao spomendan.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks čestitao je Dan Sabora zastupnicima i građanima, istaknuvši da je Sabor u prošlih 19 godina odigrao ključnu ulogu zakonodavnog i predstavničkog tijela. Uz sve uspone i padove, Hrvatski sabor ostaje glavna uporišna točka demokracije jer, kaže Šeks, 'bez demokratskog parlamenta nema ni demokracije'.

Potpredsjednik Šeks, kao i većina koja čini 'predstavničko tijelo' o kojem je govorio, vjerojatno je zaboravio kako je njemu nadređeni stranački dužnosnik nedavno pokazao zavidnu razinu poštovanja prema 'uporištu demokracije' kada je u njemu 'bahato letio na krilima pobjede'.

Tom prilikom dotični 'dužnosnik' je, pod naletom oporbenih pitanja, izjavio - "Trudite se postavljati pitanja koja bi trebala sugerirati da Vlada loše radi, ali niste vi kriterij, nego građani". Upravo taj kriterij je i na današnjem domjenku očito bio zaboravljen, jer građani u velikom broju na hrvatsko 'uporište demokracije', gledaju kao na preplaćenu debatnu skupinu koja nakon četiri godine sjedilačkih diskusija, koje su odavno ispale iz kategorije tragikomedije, mirno može u 'zaslužene mirovine' stečene zaista teškim radom, naravno ne svojim.

No, takvo što zasigurno neće pokolebati nove uspone i padove 'ključnog zakonodavnog i predstavničkog tijela', jer ponajbolji hrvatski politički govornik, koji je ujedno i nadređeni dužnosnik saborske većine, očito još uvijek nije naučio što su mu poručili na gore spomenutoj sjednici - da 'u Sabor dolazi odgovarati, a ne postavljali pitanja'.

Stoga, sretan nam svima Dan sabora, rođendan 'moderne hrvatske demokracije'. Dan kada se s toplinom u srcu, kiselim smiješkom na licu i suzom u oku, možemo podsjetiti svih 'uspona i padova' koji su od 'uporišne točke demokracije' stvorili ono što on danas većinu vremena je - politikantski sokak. (metro-portal)

03.06.2009. 15:51:00
http://metro-portal.hr/sretan-nam-19-rodjendan-moderne-hrvatske-demokracije/18553/