Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2012. 09:05:00

Sreća se može naučiti

Razina serotonina, hormona sreće, ovisi o tome koliko smo ga dobili u djetinjstvu, no mi možemo dodati još 50%

Možete naučiti biti sretni
Možete naučiti biti sretni (FreeDigitalPhotos)

Bolje se roditi bez, jel', nego bez sreće, kaže stara narodna, jer ako imate dovoljno sreće, izrast će vam novi ... Kako narodne poslovice uvijek imaju zrno istine u sebi, tako je i s ovom. Irsko je istraživanje pokazalo da razina hormona sreće, serotonina, ovisi o tome koliko smo ga dobivali u djetinjstvu, no dodatnih 50% potencijala za sreću ovisi o nama samima.

Moguće je naučiti biti sretniji, veseliji i zadovoljniji uz primjenu određenih pravila i mentalnih tehnika koje će vam pomoći u postizanju osjećaja ispunjenosti i unutarnjeg mira. Negativne se misli mogu kontrolirati i potpuno uništiti, a svaka osoba može naučiti biti sretna za 21 dan, koliko je potrebno da se mentalnim vježbama stvori navika u mozgu, a nakon još 63 dana naučeno se može primjeniti u svakodnevnom životu.

Prva stvar je, naravno, redovna dnevna doza smijeha, koji potiče reakcije u mozgu za izlučivanje serotonina i najbolji je prijatelj u borbi protiv napetosti i stresa. Nasmijani se ljudi osjećaju bitno bolje od namrgođenih, a takvim pristupom životu privlače druge osobe i lako sklapaju nova prijateljstva.

Ništa manje važna je briga o drugima, jer sebičnost vam nikad ne može donijeti takav osjećaj sreće kakav možete dobiti pomažući ljudima oko sebe.

Stoga, svako jutro nabacite osmijeh, možete i potražiti pomoć našeg vica dana, pomažite drugima i donesite sreću sebi i okolini.

16.07.2012. 09:05:00
http://metro-portal.hr/sreca-se-moze-nauciti/72640/