Metro-portal.hr

objavljeno 12.11.2010. 17:45:43
CEFTA

Najavljeno stvaranje regionalnog investicijskog tržišta

Srbijanski ministar gospodarstva Mlađan Dinkić izjavio je kako je među zemljama članicama sporazuma CEFTA dogovoren intenzivniji rad na stvaranju regionalnog investicijskog tržišta

Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić (CROPIX)

Dinkić je nakon sjednice zajedničkog odbora CEFTA u Beogradu izjavio novinarima kako je jedan od srbijanskih prijedloga uspostava suradnje između agencija za promidžbu izvoza i stranih ulaganja, kao i da je Srbija ostalim zemljama članicama ponudila suradnju na projektu automobilske industrije "Fiat".

Naglasio je kako je jedan od problema svih zemlja članica sporazuma CEFTA što u njihovoj trgovinskoj razmjeni dominira roba niske vrijednosti te istaknuo kako je pokrenuta inicijativa s idejom da zemlje članice zajednički poboljšaju poslovni ugled u svijetu.

Kao primjer regionalne suradnje Dinkić je naveo susrete predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića, te kazao kako se radi na pojačavanju regionalne suradnje "na svim frontama". Tjedan CEFTA-a 2010., gospodarski je događaj koji je u Beogradu okupio visoke uzvanike zemalja u okružju, istaknute gospodarstvenike te predstavnike gospodarskih komora i institucija.

Sporazum CEFTA (Central Europe Free Trade Agreement) 19. prosinca 2006. godine potpisan je između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Kosova, pri čemu su Bugarska i Rumunjska istupile iz sporazuma ulaskom u EU početkom 2007.

To je prvi jedinstveni multilateralni sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Europi kojim je zamijenjena dotadašnja mreža od 32 bilateralna sporazuma o slobodnoj trgovini, dok se s njegovom primjenom započelo 22. studenog 2007. godine. (hina/metro-portal)

12.11.2010. 17:45:43
http://metro-portal.hr/srbijanski-ministar-najavio-stvaranje-regionalnog-investicijskog-trzista/51124/