Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2010. 12:12:18
PUT POMIRENJA

Srbijanski mediji pozitivno o Tadićevu posjetu Vukovaru

Većina beogradskih listova pozdravlja Tadićev posjet, ali ''Press'' navodi da se Josipović nije ispričao za srpske žrtve u Paulinom Dvoru

Boris Tadić na Ovčari
Boris Tadić na Ovčari (Damir Glibušić/Cropix)

Srbijanski mediji dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar opisuju kao veliki korak naprijed u unaprjeđenju odnosa dviju zemalja. Većina beogradskih dnevnih listova u petak na naslovnicama donosi vijesti o sastanku predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića u Vukovaru.

"Politika" u tekstu naslovljenom "Put do pomirenja preko priznanja nedjela i oprosta" piše kako se predsjednik Tadić na Ovčari ispričao obiteljima svih nevino stradalih žrtava 1991. te je poručio da se priznanjem zločina i žaljenjem otvara put praštanju i pomirenju. Dodaje se kako je njegov domaćin Ivo Josipović ocijenio da je tim činom dan novi poticaj razvijanju dobrosusjedskih odnosa.

"Blic" prenosi kako su predsjednici Tadić i Josipović opovrgnuli medijske spekulacije da ih je na sastanak u Vukovaru prisilila međunarodna zajednica. "Nema Washingtona, Bruxellesa, Rima ili Madrida da nas natjera na ono što smo učinili jučer, ovo što činimo danas i što ćemo učiniti sutra, a to je dovršetak procesa pomirbe", istaknuo je Josipović, navodi taj list.

"Večenje novosti" donose kako je glavna poruka dvojice predsjednika s mjesta stradanja Hrvata i Srba tijekom rata 1991. godine na Ovčari i u Paulinom Dvoru da je došlo vrijeme da se otvori nova stranica povijesti, "da naša djeca ne budu opterećena bremenom devedesetih i da pokažemo da je moguća politika mira i prijateljstva".

Na sastanku Tadića s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor bilo je, kako prenosi taj list, riječi o povlačenju međusobnih tužbi dviju zemalja za genocid, pri čemu je hrvatska premijerka rekla kako vlada nije razmatrala to pitanje, a srbijanski je predsjednik još jedanput istaknuo kako bez postignutog kompromisa u vezi s tim problemom nema ni uspješnog pomirenja.

"Danas" piše kako se predsjednik Srbije ispričao obiteljima svih nevino stradalih Hrvata na Ovčari, a hrvatski predsjednik Josipović poručio je na mjestu stradanja Srba u Paulinom Dvoru da oni koji su ostali iza žrtava tog zločina zaslužuju ispriku.

List "Press" u tekstu pod naslovom "Tadić se ispričao, a Josipović nije" navodi kako se srbijanski predsjednik ispričao na Ovčari obiteljima žrtava koje su ubijene te je izrazio iskreno žaljenje. S druge strane, kako se dodaje, Ivo Josipović u Paulinom Dvoru izbjegao je na isti način ispričati se srpskim žrtvama. (hina/metro-portal)

05.11.2010. 12:12:18
http://metro-portal.hr/srbijanski-mediji-pozitivno-o-tadicevu-posjetu-vukovaru/50753/