Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2010. 15:34:33
BERNARD KOUCHNER:

Srbija vjerojatno neće moći u EU bez rješenja Kosova

Nema posebnih preduvjeta za Srbiju, ali ne vjerujem da će to biti moguće s Kosovom kao problemom unutar Srbije, kazao je Kouchner

(Getty Images)

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner ocijenio je za beogradski dnevnik "Večernje novosti" od petka da za Srbiju vjerojatno neće biti moguć ulazak u Europsku uniju bez riješenog problema Kosova te dodao kako i Srbiju i Kosovo vidi zajedno u Uniji.

"Nema posebnih preduvjeta za Srbiju da uđe u EU, ali ne vjerujem da će to biti moguće s Kosovom kao problemom unutar Srbije", kazao je Kouchner.

Upitan vidi li Srbiju i Kosovo zajedno u EU, šef francuske diplomacije kratko je odgovorio: "Jednoga dana, da" te je izrazio nadu da će biti moguće da zajedno sudjeluju na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Sarajevu.

Govoreći o mogućnosti iznalaženja rješenja za nazočnost Beograda i Prištine na međunarodnim konferencijama, istaknuo je da se zalaže za napredak te podsjetio na osjetljivost tog problema.

On je, kako piše isti list, pozvao dvije strane na razgovor te istaknuo da on sam Beogradu nikada nije savjetovao da odustane od tužbe o legalnosti jednostrano proglašene neovisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

"Nisam slao takve poruke. Srbija je slobodna zemlja", kazao je te dodao kako odluka suda o tom pitanju ne može utjecati na odluku EU o dodjeli statusa kandidata za članstvo Srbiji jer te dvije stvari nisu u vezi. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 15:34:33
http://metro-portal.hr/srbija-vjerojatno-nece-moci-u-eu-bez-rjesenja-kosova/39033/