Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 18:03:18
DUGI PUT

Srbija predala zahtjev za članstvo u EU

Srbijanski predsjednik Boris Tadić predao je danas u Stockholmu zahtjev za članstvo Srbije u Europskoj uniji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Tadić je zahtjev za članstvo predao švedskom premijeru Fredriku Reinfeldtu, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om, koji je rekao da je riječ o "jako dobrom danu za Europu". "Odluka Srbije podsjetnik je na uspjeh, privlačnost Europske unije", rekao je Reinfeldt.

Predaja zahtjeva za članstvo prvi je u nizu koraka na dugom putu prema članstvu u Uniji. Nakon podnošenja zahtjeva Vijeće EU-a treba se najprije složiti da to uvrsti u svoj dnevni red. Zatim zemlje članice jednoglasno moraju donijeti odluku o davanju mandata Europskoj komisiji da započne s izradom mišljenja. Komisiji obično za izradu mišljenja treba između godine do dvije i tek nakon toga EU odlučuje hoće li odobriti kandidatski status i odrediti datum za početak pregovora.

Prepreka na srbijanskom putu prema EU-u jest Ratko Mladić, bivši general bosanskih Srba optužen za ratne zločine, koji je još na slobodi. Osim Mladića, Haaški sud (ICTY) traži i izručenje Gorana Hadžića, jednog od vođa srpske pobune u Hrvatskoj. "Činimo sve što je moguće da ih uhitimo", rekao je Tadić novinarima, istaknuvši kako "nije lako pronaći ljude s takvim iskustvom."

I Tadić i Reinfeldt istaknuli su u svojim izjavama strateški geografski položaj Srbije u smislu prometa i energetike. Tadić je također odao priznanje Zoranu Đinđiću, bivšem srbijanskom premijeru ubijenom u Beogradu u ožujku 2003.

Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje u odlasku, čestitao je Srbiji i Švedskoj, kazavši kako je srbijanski zahtjev za članstvo okrunio švedsko predsjedništvo EU-om. "Datum srbijanskog prijema ovisit će o sposobnosti Srbije da ispuni sve uvjete", rekao je Rehn. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 18:03:18
http://metro-portal.hr/srbija-predala-zahtjev-za-clanstvo-u-eu/29190/