Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2011. 12:18:15
NEMA DOKAZA

Srbija odustala od progona Purde, čeka se dokumentacija

Srbija je odustala od progona Purde i drugih Hrvata optuženih za ratne zločine, Purda u pritvoru čeka dokumentaciju

Tihomir Purda
Tihomir Purda (YouTube)

Tihomir Purda ostaje u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hrecegovini sve dok sud BiH ne dobije službenu obavijest da je srbijansko pravosuđe odlučilo odustati od njegova kaznenog progona i zahtjeva za izručenjem, pojašnjeno je u četvrtak Hini iz toga suda.

"U ovakvim slučajevima potrebno je da srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine diplomatskim putem posredstvom ministarstva pravosuđa Srbije odnosno ministarstva pravosuđa BiH izvijesti sud BiH da je odustalo od kaznenog progona. Sud BiH tek nakon toga može donijeti odluku o prekidu ekstradicijskog postupka odnosno oslobađanju Purde iz pritvora", kazala je glasnogovornica suda BiH Selma Hadžić.

Sud BiH do sada nije imao slučajeve poput ovoga u kojemu je srbijansko pravosuđe odlučilo odustati od kaznenog progona, no u sudu pretpostavljaju kako je formalnu odluku o njegovu puštanju iz pritvora moguće donijeti u "razumnom roku".

Potvrđeno: Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović kazao je u četvrtak Hini kako još nije službeno informiran da je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine odustalo od kaznenog progona njegova branjenika, no istaknuo je kako je takva odluka bila za očekivati.

Čeka se dokumentacija iz Srbije

"Purda je tijekom davanja iskaza po zahtjevu srbijanskog pravosuđa apsolutno dokazao svoju nevinost", izjavio je Muselimović.

I on je potvrdio kako je za cijeli postupak puštanja Purde na slobodu potrebno sačekati neko vrijeme s obzirom da Srbija treba u Sarajevo dostaviti potrebnu dokumentaciju kako bi sud BiH mogao donijeti rješenje o ukidanju pritvora.

"Ukoliko je sve to točno, vjerujem da bi cijeli postupak mogao biti dovršen u nekoliko dana, možda čak do kraja ovog tjedna", kazao je Hini Muselimović.

Tihomir Purda u pritvorskom je odjelu zatvora u Zenici gdje se nalazi otkako je 5. siječnja uhićen po srbijanskoj tjeralici na graničnom prija+elazu Orašje.

03.03.2011. 12:18:15
http://metro-portal.hr/srbija-odustala-od-progona-purde-ceka-se-dokumentacija/56056/