Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2013. 04:25:00
TVRDOGLAVOST

Srbija odbacila rješenje za Kosovo

Otrežnjenje od stoljetnih mitova bit će izuzetno bolno za Srbiju

Srbi i dalje žive u mitovima
Srbi i dalje žive u mitovima (Arhiva)

Srbijanska vlada jednoglasno je na izvanrednoj sjednici odbacila ponuđeno rješenje za Kosovo i predložila hitni nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje Europske unije.

'Vlada Srbije ne može prihvatiti predložena načela koja su usmeno predočena pregovaračkom timu Beograda, jer ne jamče punu sigurnost, opstanak i zaštitu ljudskih prava Srba na Kosovu. Takav dogovor nije provediv i ne bi doveo do konačnog i održivog rješenja', rekao je u ponedjeljak premijer Ivica Dačić na izvanrednoj sjednici vlade, koja ga je ovlastila da o odluci Beograda izvijesti Europsku uniju.

Dačić je istaknuo da se vlada zauzima za hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje EU.

'Sporazum zasnovan na ponuđenim načelima ne bi doveo do konačnog i održivog rješenja i prevladavanja sadašnjeg stanja' na Kosovu, ocijenio je Dačić. Vlada je istodobno potvrdila opredijeljenost da se mirnim putem kroz dijalog dođe do trajnog rješenja koje će biti čvrst temelj za izgradnju trajnog mira.

'Dosadašnjim sudjelovanjem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada Srbije je pokazala iskrenu riješenost da se postigne sveukupni dogovor', naglasio je Dačić.

Za dokument 'Zaključak o potrebi nastavka dijaloga s predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini uz posredovanje EU' glasali su svi nazočni članovi vlade, osim jedne ministrice koja je odsutna zbog bolesti.

Prije sjednice vlade, oporbena Demokratska stranka (DS) uputila je zahtjev državnom vrhu da prekine 'farsu koja prati pregovarački proces', i zauzme jedinstveno stajalište o Kosovu, ocijenivši kako predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ima jednu, a vlada drugu politiku prema Kosovu, te da je to jedan od razloga zbog kojih je Srbija dospjela u aktualnu situaciju u odnosu na Kosovo.

Predstavnici državnog vrha prije toga su se u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve (SPC) sastali sa patrijarhom i Sinodom SPC, a glasnogovornik SPC vladika bački Irinej izjavio je kako Crkva nema pretenzije baviti se politikom i 'donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda', ali 'ima i neotuđivo pravo iznijeti svoja stajališta o najvažnijim nacionalnim pitanjima'.

Beogradu je ostavljeno da danas do kraja radnog vremena, a ne u utorak kako je ranije rečeno, odluči prihvaća li sporazum o statusu zajednice srpskih općina na Kosovu i o svojoj odluci izvijesti Bruxelles.

Beograd i Priština do sada su u osam krugova pregovora pokušali postići dogovor o statusu kosovskih Srba, a kosovske vlasti pristale su na zajednicu općina, ali ne i na izvršne ovlasti koje je za tu asocijaciju tražio Beograd.

Nakon osmog kruga razgovora visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton priopćila je da su 'razgovori formalno završeni'. Dogovor s Prištinom jedan je od ključnih uvjeta za napredak Srbije u eurointegracijskom procesu i dobivanje datuma za pretpristupne pregovore o članstvu u EU. Bruxelles je ranije danas odbio komentirati informacije o stajalištima srbijanskog državnog vrha dok ne dobije službenu potvrdu o odluci Beograda.

09.04.2013. 04:25:00
http://metro-portal.hr/srbija-odbacila-rjesenje-za-kosovo/77461/