Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2009. 13:28:32
BEOGRADSKI MEDIJI:

Srbija namjerava poslati zahtjev za članstvom u EU

Bude li uhićen haaški optuženik Ratko Mladić, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju odmah će biti deblokiran

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Srbijanski državni čelnici u utorak namjeravaju podnijeti zahtjev za status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, tijekom švedskog predsjedanja EU-om, o čemu bi se trebalo odlučiti u subotu na sjednici Vijeća za europske integracije, prenose u petak beogradski mediji.

S obzirom ne to da podnošenje zahtjeva ne ovisi samo o srbijanskoj vladajućoj koaliciji i Vijeću za europske integracije, nego i o europskim partnerima, srbijanski čelnici ostavljaju prostor za moguće izmjene datuma pa se tako ne isključuju ni ponedjeljak i srijeda.

Kako prenosi dnevnik "Blic", znatan broj država članica EU-a, poput Italije i Grčke, smatra da su se nakon deblokade prijelaznoga trgovinskog sporazuma sa Srbijom ispunili uvjeti da ta zemlja podnese zahtjev za kandidaturu, a s druge strane, neke utjecajne članice, poput Nizozemske i Belgije, preporučuju podnošenje zahtjeva tek nakon deblokade Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Kad je riječ o europskim integracijama, srbijanski su čelnici, dodaje se, suzdržani kao rijetko dosad te ne daju službene izjave o tom pitanju. U intervjuu za beogradski list "Večernje novosti" od petka talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je izjavio kako je došao trenutak da Srbija podnese aplikaciju za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Ocijenivši kako je za Srbiju pravi trenutak da podnese kandidaturu prije Božića, Frattini je rekao da je Italija iznimno zadovoljna zbog deblokade prijelaznoga trgovinskog sporazuma, pri čemu je dodao kako je ta činjenica velik politički rezultat. "Nadam se da ćemo za šest mjeseci, do početka lipnja sljedeće godine, početi ratifikaciju SSP-a. Odluku ćemo donijeti nešto poslije, tijekom španjolskog predsjedanja", naglasio je.

S druge strane, nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen rekao je u intervjuu za televiziju B92, koji je dao uoči svojega prekjučerašnjeg boravka u Beogradu, da će njegova zemlja konačnu odluku o odmrzavanju SSP-a donijeti u lipnju na temelju sljedećeg izvješća glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnju Srbije s Haaškim sudom.

Također je istaknuo da će, bude li u međuvremenu uhićen haaški optuženik Ratko Mladić, Sporazum biti odmah deblokiran, pri čemu je dodao da Brammertzov izvještaj mora sadržavati elemente koji potvrđuju da Srbija zaista čini sve kako bi pravdi privela odbjegle haaške optuženike. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 13:28:32
http://metro-portal.hr/srbija-namjerava-poslati-zahtjev-za-clanstvom-u-eu/28856/