Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2011. 08:12:00
ODGODA

Srbija ipak ne dobiva status kandidata za članstvo u EU

Zbog protivljenja Njemačke Srbiji je davanje statusa kandidata odgođeno za ožujak 2012. godine, dok je početak pregovora sa Crnom Gorom odgođen za lipanj

Fotografija vijesti

Unatoč tomu što je trebala dobiti status kandidata već ovaj petak, čini se kako će odluka o davanju kandidature Srbiji biti odgođena do ožujka sljedeće godine, javlja Hina.

"Kako bi dobila status kandidata u ožujku 2012. godine", Srbija će morati potvrditi da nastavlja provoditi mjere i ostvaruje napredak u provedbi sporazuma s ciljem normalizacije odnosa s Kosovom, navodi se u dokumentu.

Po AFP-u, odluci da Srbija dobije status kandidata već u petak usprotivila se Njemačka.

Također, odgođena je i odluka o otvaranju pregovora s Crnom Gorom. "Kako bi se pregovori Crnom Gorom otvorili u lipnju 2012. godine", ta će zemlja morati do tada potvrditi napredak u provedbi reforma, "posebice u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom", kaže se u nacrtu.

Summit EU-a, kojeg je ranije u četvrtak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dramatično nazvao zadnjom prilikom za reformu gospodarskog upravljanja, formalno će početi u petak, nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju EU-u.

09.12.2011. 08:12:00
http://metro-portal.hr/srbija-ipak-ne-dobiva-status-kandidata-za-clanstvo-u-eu/66206/