Metro-portal.hr

objavljeno 06.09.2010. 18:39:43
ŠTO DA JE OBRATNO?

Srbi šokirani crtićima sinkroniziranima na hrvatski

Beogradski Press javlja priču zabrinutog oca čiji je četverogodišnji sin počeo govoriti ''tjedan'' umjesto ''sedmica'' zbog crtića na hrvatskom jeziku

crtići srbija hrvatski jezik
crtići srbija hrvatski jezik (Wikipedia)

Gotovo 90 posto crtanih filmova u Srbiji sinkronizirano je na hrvatski, pa tako djeca u Srbiji usvajaju hrvatske riječi, objavio je u ponedjeljak beogradski dnevnik "Press".

U tekstu naslovljenom "Alarmantno: Djeca rastu uz crtiće na hrvatskom!" dnevnik prenosi izjavu jednog čitatelja, oca četverogodišnjeg dječaka, koji se javio uredništvu tvrdeći kako mu je sin zbog toga počeo govoriti "tjedan" umjesto "sedmica", te njega zvati "tatek".

"Naša država očigledno nema sustavni pristup ovom problemu, pa je lakše uzeti tuđe", kaže čitatelj. Dodaje kako je proveo vlastito istraživanje te ustanovio da je 90 posto filmova u videotekama, kao i onih koji se prodaju na ulici, sinkronizirano na hrvatski te da je većina titlova također na hrvatskom.

Čitatelj ističe kako sebe ne smatra nacionalistom, ali da srbijanska djeca trebaju rasti uz sadržaje na materinskom jeziku.

Novinari "Pressa" osobno su se uvjerili da se u jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu dječji crtani filmovi poput "Bambija" i "Tri praščića" prodaju s hrvatskom sinkronizacijom. List dodaje i kako se u trgovinama u Srbiji već dulje vrijeme mogu naći i slikovnice na hrvatskom jeziku. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 18:39:43
http://metro-portal.hr/srbi-sokirani-crticima-sinkroniziranima-na-hrvatski/47438/