Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2011. 12:19:00
SMANJENJE TENZIJA

Srbi na Kosovu uklonili dio barikada

Dio ceste oslobođen je temeljem odluke predstavnika Srba sa sjevera Kosova usvojene na jučerašnjem sastanku, kako bi se KFOR-u omogućio prolaz

S jednog ceste u mjestu Zupče na sjeveru Kosova lokalni su Srbi danas uklonili barkidae kako bi omogućili prolaz vozilima KFOR-a prema graničnom prijelazu Brnjak, javlja Hina.

Dio ceste oslobođen je temeljem odluke predstavnika Srba sa sjevera Kosova usvojene na jučerašnjem sastanku, a nešto poslije devet sati švicarski vojnici u sastavu KFOR-a otvorenim djelom ceste prošli su u dva vozila zaputivši se ka prijelazu, izvještavaju mediji u Beogradu.

Dio barikade uklonjen je i na cesti koja vodi ka graničnom prijelazu Jarinje na sjeveru Kosova prema Srbiji, a prolazi će, kako se ističe, biti otvoreni za opskrbu pripadnika KFOR-a, ali ne i za pripadnike misije Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) sve dok ta misija ne postigne dogovor sa vlastima u Beogradu.

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova u obrazloženju odluke o djelomičnom uklanjanju barikada i oslobađanju za prolaz jedne prometne trake naveli su kako se time poštuje preporuka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da se "u najkraćem roku" omogući normalna opskrba snagama KFOR-a i u tu svrhu njihovo nesmetano kretanje.

Iz KFOR-a je s tim u vezi rečeno kako su informirani o odluci Srba sa sjevera Kosova te da će svoje stajalište iznijeti nakon analize dobijenih informacija i razvoja situacije na terenu.

Predstavnik općine Zubin Potok, Slaviša Ristić, u izjavi koju prenose mediji izrazio je nadu da KFOR "neće zlouporabiti" odluku o djelomičnom otvaranju prolaza, te istaknuo kako misiji EULEX prolaz neće biti omogućen sve dok se ne dogovori sa vlastima u Beogradu što, podsjetio je, podrazumjeva da EULEX prestane prevoziti pripadnike kosovskih vlasti.

Voditelj ureda srbijanske vlade za suradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je za B92 da je uklanjanje dijelova barikada prvi korak ka smirivanju situacije na sjeveru Kosova. On je ocijenio da Srbi sa sjevera znaju da se ne bi trebali sukobljavati sa pripadnicima međunarodnih misija je su oni "uz Vladu Srbije njihovi jedini saveznici".

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama.

Proteklog tjedna KFOR je zajedno s EULEX-om počeo uklanjati barikade, pri čemu je ozlijeđeno osam pripadnika KFOR-a i više od 20 lokalnih civila. Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom napeto, uz povremene aktivnosti KFOR-a na uklanjanju barikada, u čemu nailazi na otpor lokalnog srpskog stanovništva koje se neprekidno smjenjuje na barikadama.

27.10.2011. 12:19:00
http://metro-portal.hr/srbi-na-kosovu-uklonili-dio-barikada/64875/