Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2010. 10:42:11
DSHV:

Srbi manipuliraju izborima za novo Hrvatsko nacionalno vijeće

HNV zastupa interese hrvatske manjine u Srbiji i zalaže se za ostvarenje njihovih prava u više područja

(DSHV)

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je zabrinutost da se manipulira postupkom izbora novoga Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), koje se bira po takozvanom elektorskom sustavu 6. lipnja.

DSHV je, putem priopćenja objavljenog u petak, upozorio da srbijansko Ministarstvo za ljudska i manjinska prava već tjedan dana ne želi objaviti imena elektora koji su se prijavili i kandidirali za elektorsku skupštinu na kojoj će biti izabran novi saziv HNV-a.

Posljednji rok za predaju prijave elektori su sa najmanje 100 sudski ovjerenih potpisa potpore trebali predati Ministarstvu do petka 7. svibnja, poslije čega je to dr žavno tijelo trebalo priopćiti koje su osobe podnijele prijavu za sudjelovanje u elektorskoj skupštini.

Međutim, Ministarstvo ni poslije 7 dana ta imena ne priopćava.

"Ovakvo stanje je kod članstva i simpatizera DSHV-a unijelo određeni strah. Počinje se javljati ozračje nesigurnosti i zabrinutosti da je na djelu manipulacija, jer je teško naći opravdanje da Ministarstvo nije bilo u mogućnosti priopćiti brojku elektora koji su podnijeli ovjerene potpise za svoju kandidaturu", naveo je DSHV u svojemu priopćenju.

Apeliramo na Ministarstvo, dodaje se, da odmah objavi broj dospjelih zahtijeva za elektore i koliko od njih ispunjavaju sve uvjete za elektore kako bi se održavanje elektorske skupštine za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća moglo odvijati na legalan način.

DSHV je ranije priopćio da će po njihovim saznanjima u radu elektorske skupštine sudjelovati 138 elektora. Od toga broja ovu stranku zastupat će 69 njezinih predstavnika, a po neslužbenim podacima svoje će kandidate imati i Demokratska stranka - 51, a ostali elektori bit će zastupnici više manjih hrvatskih institucija i organizacija.

Aktualnom vodstvu krovnog tijela hrvatske manjine mandat je istekao prije tri godine. HNV zastupa interese hrvatske manjine u Srbiji i zalaže se za ostvarenje njihovih prava na području kulture, obrazovanja, informiranje i službene uporabe jezika.(hina/metro-portal)

15.05.2010. 10:42:11
http://metro-portal.hr/srbi-manipuliraju-izborima-za-novo-hrvatsko-nacionalno-vijece/40073/