Metro-portal.hr

objavljeno 30.07.2011. 15:55:00
BURE BARUTA

Srbi i dalje na barikadama na Kosovu

Srbi sa sjevera Kosova su kod mjesta Rudare nastavili su blokirati ceste

KFOR je u velikim problemima na Kosovu

Stanje na graničnom prijelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije noćas i jutros je bilo mirno, a Srbi sa sjevera Kosova su kod mjesta Rudare nastavili blokirati ceste, javili su u subotu prištinski mediji, a prenosi Hina.

Postrojbe KFOR-a su se sinoć nešto poslije 20 sati, sukladno dogovoru postignutom s voditeljem pregovaračkog tima Beograda Borkom Stefanovićem, povukle ispred barikada u Rudarama, kako bi se danas ponovno vratile.

Vojnici KFOR-a oko ponoći su na graničnom prijelazu Jarinje više od pola sata zadržali Stefanovića i ministra za Kosovo u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića. Oni su krenuli na put u Beograd kako bi sudjelovati na današnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine Srbije o krizi na Kosovu. Na prijelazu im je tom prilikom temeljito pregledan automobil kojim su putovali, što su srbijanski dužnosnici opisali kao ponašanje prema kriminalcima.

Kako navodi agencija Beta, kad se Stefanović pješice uputio prema prijelazu, američki vojnici iz sastava KFOR-a su repetirali puške i povikali : "Vratite se nazad!".

Stefanović je ponašanje američkih vojnika opisao kao zastrašujući tretman kakav vjerojatno ne postoji ni u Iraku.

"Ovako nešto vjerojatno ni u Iraku ne postoji, a mi nismo neprijatelji KFOR-u i država Srbija ne stoji iza ekstremista i huligana", rekao je Stefanović.

Istodobno su Srbi sa sjevera Kosova najavili da neće odustati od blokade prometnica i neće dopustiti KFOR- da se kreće prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak.

"Bez obzira na prijetnje KFOR-a da će primijeniti silu i probiti barikade, prosvjedovat ćemo do ispunjenja naših zahtjeva da se na prijelaze Brnjak i Jarinje vrati stanje kakvo je bilo prije odluke Prištine da ROSU (Regional Operational Support Unit - kosovska specijalna policija) preuzme ta dva granična prijelaza", rekao je Radenko Nedeljković, takozvani načelnik kosovskomitrovačkog okruga koji djeluje u sklopu srpskih paralelnih struktura, koje podržava službeni Beograd, ali koje ne priznaju kosovske institucije.

"Nećemo dopustiti da ijedan dio KFOR-ovih postrojbi prođe kroz barikade. Budući da imaju helikoptere kojim prijevoze Albance - carinike i policiju - helikopterima mogu i dopremati hranu svojim vojnicima", kazao je Nedeljković.

Zapovjednik KFOR-a general Erhard Buhler izjavio je sinoć u Mitrovici da je ovo zadnji put da je odlučio povući pripadnike KFOR-a, a da ne uporabi silu za koju ima ovlasti.

30.07.2011. 15:55:00
http://metro-portal.hr/srbi-i-dalje-na-barikadama-na-kosovu/61820/