Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2011. 14:09:00
OGORČENJE U HSP-U

Srb u istoj rečenici spominje Sanadera i veleizdaju

HSP-ovac je naglasio je da se nakon iznesenih sumnji otvara pitanje kako je Sanaderova vlada donosila i druge nacionalno važne odluke

Danijel Srb
Danijel Srb (Goran Mehkek/CROPIX)

HSP-ov saborski zastupnik Danijel Srb ocijenio je danas da je, potvrde li se sumnje da je bivši premijer Ivo Sanader kao mito primio 10 milijuna eura kako bi upravljanje Inom prepustio MOL-u, riječ o veleizdaji, piše Hina.

"Pokažu li se te naznake točnima, radi se o veleizdaji i to se na poseban način mora sankcionirati", izjavio je Srb na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Ocijenio je kako takav gubitak kontrole nad strateškom nacionalnom kompanijom kakva je Ina još štetniji od gubitka dijela državnog teritorija.

"Čovjek može izgubiti prst ili dio ruke, ali izgubi li temeljnu stratešku kompaniju kao da je tijelo izgubilo krvotok", poručio je Srb.

Naglasio je da se nakon iznesenih sumnji otvara pitanje kako je Sanaderova vlada donosila i druge nacionalno važne odluke, ocijenivši da će se cijela ta vlada u budućnosti promatrati kroz prizmu tog sudskog procesa i njegova ishoda. Srb zakonski upitnom smatra odluku vlade da se uz referendumsko pitanje o ulasku Hrvatske u EU građane istovremeno pita o izmjenama Zakona o radu te o uvjetima održavanja budućih referenduma.

"To sve skupa smatram jednim neprihvatljivim razvojem događaja koji umanjuje značaj referenduma o ulasku u EU", ocijenio je.

Pravaši nisu zadovoljni ni izdvajanjem 15 milijuna eura iz državnog proračuna za promociju ulaska Hrvatske u EU, budući da je riječ o novcu poreznih obveznika, pa i onih koji se protive članstvu u Uniji. Srb ističe da je Slovenija za tu promociju izdvojila 125 tisuća eura, te da je jedna zastupnica u irskom parlamentu na sudu ishodila zabranu trošenja proračunskog novca za "reklamiranje" ulaska u EU. I sam je, kazao je, razmišljao o takvom potezu, ali je nakon razgovora s pravnim stručnjacima utvrdio kako takav prigovor nema kome uputiti da bi ga se adekvatno razmotrilo i o njemu odlučivalo.

29.06.2011. 14:09:00
http://metro-portal.hr/srb-u-istoj-recenici-spominje-sanadera-i-veleizdaju/60730/