Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2011. 14:43:00
KOSOR I JOSIPOVIĆ

Sramotno nasilje u Splitu nije pravo lice Hrvatske

Vjerujem da je policija radila u skladu s propisima, ali još će se na tome raditi, rekla je premijerka Kosor

Kosor i Josipović
Kosor i Josipović (Bernard Covic / Cropix)

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor osudila je svako nasilničko ponašanje na Gay prideu u Splitu i upozorila da ustavne vrednote i Zakon o suzbijanju diskriminacije zabranjuju diskriminaciju bilo koga, piše Hina.

Premijerka je rekla kako se jučer nakon prvih informacija o nasilju u Splitu dva puta čula s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom i rekla da smatra da je policija dobro odradila svoj posao.

"Budući da imam informacije da je 137 osoba uhićeno, vjerujem da je policija radila u skladu s propisima, ali još će se na tome raditi", izjavila je predsjednica vlade danas u Gornjoj Bistri, gdje je prisustvovala 7. smotri Saveza izviđača Hrvatske.

Upitana što bi poručila Splićanima koji se srame fašističkih ispada svojih sugrađana, Kosor je ponovila kako osuđuje svako nasilje bilo koga prema bilo kome. Dodala je kako je jučerašnji napad i na novinare pravi pokazatelj do čega nasilje i mržnja mogu dovesti. "To je nešto što se ne može tolerirati u Hrvatskoj", poručila je premijerka.

Josipović: To nije pravo lice Hrvatske

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je nasilje na jučerašnjem gay prideu u Splitu sramotnim i žalosnim, ali je izrazio uvjerenje da to nije pravo lice Hrvatske.

"Pokazalo se da imamo i neuropskih dijelova našega društva", kazao je rekavši kako je siguran da "to nije pravo lice Hrvatske". Na pitanje novinara o odgovornosti policije i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, Josipović je kazao kako je još rano za takve ocjene te da treba vidjeti što se točno dogodilo.

Novinare je zanimalo i podržava li homoseksualne brakove, na što je Josipović odgovorio kako prema njegovom mišljenju "uređena zajednica dvoje ljudi nije nikome na zlo".

Novinarima je predsjednik Josipović nakon svečanog otvaranja manifestaciji tradicijske kulture "Konji bijelci" u Babinoj Gredi kod Županje rekao kako je neutemeljen strah koji postoji kod dijela hrvatskih građana da će ulaskom u EU Hrvatska izgubiti svoju tradiciji i kulturnu baštinu.

"Naprotiv, naše specifičnosti kultura, tradicija i običaji još će više doći do izražaja u jednoj takvoj zajednici nego da ostanemo ovdje sami zasebno, poručio je.

12.06.2011. 14:43:00
http://metro-portal.hr/sramotno-nasilje-u-splitu-nije-pravo-lice-hrvatske/60045/