Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2011. 12:41:00
ZA LIJEPU KOŽU

Spriječite pojavu prištića uz nekoliko korisnih savjeta

Pravilna ishrana i prije svega pravilna higijena ključ su za zdravu i lijepu kožu

Koži treba posvetiti i vrijeme i pozornost
Koži treba posvetiti i vrijeme i pozornost (Shutterstock)

Ne istiskati. Budete li istiskali bubuljicu koja se već pojavila na koži znajte da je to najgora stvar koju možete napraviti. Njihovo istiskanje u biti dovodi do još češćeg pojavljivanja. Pokušajte što manje dodirivati kožu lica kako ne biste prenijeli bakterije s prstiju na nju.

Čistite naočale (ako ih nosite). Dioptrijske ili sunčane naočale mogu bit uzrok pojave prištića ako ih nosite jako dugo, a ne čistite ih. One mogu začepiti pore kože oko nosa i očiju. Čistiti ih treba i zbog nakupljanja prirodnog kožnog ulja.

Maska za lice na bazi blata. Ako je ikako moguće, koristite je jednom tjedno jer će učiniti čuda u smislu čišćenja prljavština iz kožnih pora.

Kozmetički preparati. Posavjetujte se s ljekarnikom ili drugim stručnjakom oko najboljeg preparata za pranje i čišćenje lica kojeg bi trebalo koristiti dva do tri puta tjedno. U slučaju da imate ekst6remnih problema s aknama, posjed dermatologu je obvezan.

Tuširanje. nakon vježbanja ili znojenja istuširajte se što prije kako biste uklonili znoj, prljavštinu i ulje koje u kombinaciji izazivaju nastanak prištića.

Koristite med. Med ima prirodnu moć čišćenja. Nakon pranja lica preparatom kojeg vam je preporučio stručnjak, nanesite na lice malo meda i ostavite deset minuta. Zatim isperite. Što češće ovo radite prije čete uočiti poboljšanje.

Birajte šminku. Tijekom nadolazećih toplih dana bolje je koristiti puder u prahu nego tekuću varijantu. Šminka u obliku kreme ili tekućine ima uljnu bazu koja nije dobra za kožu sklonu pojavi prištića. Puder pak ima sposobnost upijanja ulja.

Čist ručnik. Ručnik uvijek mora biti čist, naročito onaj kojeg koristite za lice. Prljav ručnik samo će potaknuti nastanak prištića. Isto vrijedi i za jastučnice koje treba redovito prati i mijenjati.

Pravilna ishrana. Pijte puno vode, jedite voće i povrće. Slatkiši i grickalice ne dolaze u obzir.

21.03.2011. 12:41:00
http://metro-portal.hr/sprijecite-pojavu-pristica-uz-nekoliko-korisnih-savjeta/56787/