Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2013. 17:08:00
NSALEAKS

Spreman avion za prijevoz Snowdena na Island

Let bi se odvijao u privatnom mlažnjaku unajmljenom od kineske tvrtke, zahvaljujući doprinosima WikiLeaksa

Snowden može na Island
Snowden može na Island (Arhiva)

'Imamo spreman zrakoplov i svu logistiku. Samo čekamo odgovor vlade', izjavio je u četvrtak navečer na islandskoj postaji Channel 2 Olafur Sigurvinsson, čelnik DataCella, islandske tvrtke koja upravlja skupljanjem sredstava WikiLeaksa. 'Zrakoplov može sutra poletjeti', dodao je on.

Krenuvši s Havaja gdje je radio za podružnicu američke obavještajne službe, Snowden koji u petak slavi 30. rođendan, sklonio se 20. svibnja u Hong Kongu. Čini se da je otada ondje skriven.

Let bi se odvijao u privatnom mlažnjaku unajmljenom od kineske tvrtke, zahvaljujući doprinosima WikiLeaksa. Stajao bi najmanje 40 milijuna islandskih kruna (gotovo 25.000 eura).

Islandska vlada potvrdila je da je održala 'neslužbene razgovore' o davanju azila Snowdenu, ali je ipak izrazila oprez, podsjećajući da svaki podnositelj zahtjeva za azilom mora osobno doći na Island i podnijeti zahtjev.

U razgovoru za Guardian od 9. lipnja Snowden je izjavio da je Island najbliži njegovim stajalištima o slobodi govora na internetu.

Snowden, bivši djelatnik CIA-e i Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), otkrio je medijima da američke agencije prikupljaju milijune podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u međuvremenu da je pokrenulo istragu o curenju informacija i da je Snowden podložan kaznenom progonu.

Američki Savezni istražni ured (FBI) ga istražuje, ali nije službeno zatraženo njegovo izručenje iz Hong Konga. Hong Kong ima ugovor o izručenju sa Sjedinjenim Državama, ali bi postupak eventualnog izručenja mogao trajati mjesecima i biti blokiran iz Pekinga.

21.06.2013. 17:08:00
http://metro-portal.hr/spreman-avion-za-prijevoz-snowdena-na-island/78864/