Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2014. 08:01:00
MDA ...

Sprema se Marshallov plan za Ukrajinu?

Kako plan spremaju EU i SAD, najvjerojatnije će biti promašaj jer jedini koji može nešto stvarno napraviti je Putin

Mogu li išta napraviti bez Putina?
Mogu li išta napraviti bez Putina? (Screenshot)

EU i SAD 'pripremaju plan, predložila sam da se nazove Ukrajinski plan, koji razrađuje što odmah trebamo napraviti u različitim gospodarskim sektorima kako bi se poboljšalo stanje', rekla je u nedjelju visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ashton je to kazala u intervjuu za Wall Street Journal, na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu. Ona bi ovaj tjedan, vjerojatno u utorak ili srijedu, ponovno trebala posjetiti Kijev.

'Gospodarska situacija u Ukrajini jako je teška i Europska unija nastoji vidjeti što bi se moglo napraviti u tom kontekstu', kazala je u ponedjeljak njezina glasnogovornica u Bruxellesu.

No, ta pomoć 'povezana je s reformama koje su potrebne ukrajinskom gospodarstvu', istaknula je Maja Kocijančić. Potvrdila je da EU razmišlja o planu pomoći u suradnji sa svojim partnerima, uključujući MMF, ali nije željela ulaziti u pojedinosti.

Ashton je kazala da se tim planom želi pomoći Ukrajini da prođe kroz prijelazno razdoblje tijekom kojeg bi prijelazna vlada mogla odobriti političke i gospodarske reforme i pripremiti se za predsjedničke izbore koji bi se trebali održati iduće godine.

Odluka o konkretnom iznosu još nije donesena, ali ona 'neće biti mala', dodala je. Također je kazala da se pomoć možda neće sastojati samo od novca nego bi mogla sadržavati i financijska jamstva, pomoć pri investicijama ili za stabilizaciju ukrajinske valute.

Istaknula je i da za razliku od ranijih paketa pomoći ovaj neće biti uvjetovan time da Ukrajina postigne sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

'Koliko znamo, u pripremnoj smo fazi. Ne znamo još sve pojedinosti o tom planu pomoći. Bacit ćemo oko na ono što će biti stavljeno na stol idućih dana', rekao je jedan europski diplomat.

Jedan drugi diplomat, koji je također želio ostati neimenovan, kazao je da 'još treba puno toga napraviti da bi se od nejasne zamisli (koju je iznijela Ashton) došlo do detaljnog plana.'

'Potrebno je razmotriti sve što Europljani mogu staviti na stol, zajedno s Amerikancima, i dobro pretresti europske fondove', objasnio je. No, 'bojim se da će biti teško parirati ruskoj ponudi', dodao je.

O tom pitanju raspravljat će ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku 10. veljače u Bruxellesu.

U pregovorima o sporazumu o pridruživanju, EU je Ukrajini ponudio 610 milijuna eura pomoći. No tu pomoć, uvjetovanu drastičnim programom reformi MMF-a, ukrajinska je vlada ocijenila ponižavajućom.

04.02.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/sprema-se-marshallov-plan-za-ukrajinu/83069/