Metro-portal.hr

objavljeno 14.09.2011. 19:18:00
RATNI ZLOČINAC?

Sprema li se Kanada uhititi Georga W. Busha?

Brojne nevladine udruge za zaštitu ljudskih prava glasno zahtijevaju od kanadske vlade da uhiti Busha nakon što prijeđe granicu 20. listopada, kako bi u Surreyu održao govor

Fotografija vijesti

Planirani govor koji bi bivši američki predsjednik George W. Bush trebao održati 20. listopada u kanadskom gradu Surreyu pretvorio se u pravu vatrenu političku debatu u toj zemlji i izazvao val protesta diljem zemlje.

Unatoč tomu što je ostalo više od mjesec dana do njegova planiranog dolaska u Kanadu, brojne nevladine udruge za zaštitu ljudskih prava glasno zahtijevaju od svoje vlade da uhiti Busha nakon što prijeđe granicu, budući da ga smatraju odgovornim za naređivanje brojnih zločina protiv čovječnosti.

Udrugama se u apelu priključila i poznata udruga Odvjetnici protiv rata, koja tvrdi kako kanadska vlada mora ili zabraniti Bushu da prijeđe granicu zbog sumnji u sudjelovanju i naređivanju mučenja ratnih zarobljenika ili narediti njegovo trenutno uhićenje pri prelasku granice

U kanadskim je medijima nedavno objavljeno pismo na 7 stranica koje je procurilo s WikiLeaksa, u kojemu su navedeni zabrinjavajući dokazi o umješanosti Busha i njegove administracije u brojne slučajeve kršenja ljudskih prava.

Među dokazima je navedeno i samo Bushevo svjedočenje iz njegovih memoara, gdje je priznao da je dopustio do tada ilegalne metode ispitivanja, poput waterboardinga.

Ljutita kanadska javnost tvrdi kako je dužnost te zemlje dovesti svakog zločinca pred lice pravde, a za njih Bush to svakako jest.

Kako će se prema ovome postaviti kanadska vlada i hoće li zbog ovoga Bush odustati od svog posjeta toj zemlji, ostaje za vidjeti.

14.09.2011. 19:18:00
http://metro-portal.hr/sprema-li-se-kanada-uhititi-georga-w-busha/63228/