Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2023. 08:30:00
EHHH...

Sporne teme sastanka na vrhu EU-a

Na redovitom proljetnom sastanku čelnika EU-a neće biti samo sloge. A tema ima dovoljno: njemački zaokret kod „običnih“ automobilskih motora, državne potpore za povoljnu električnu energiju...

Svega tu ima...
Svega tu ima... (Arhiva)

Predviđeno je da sastanak predsjednika država ili vlada Europske unije počne međunarodnim temama: razgovarat će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a virtualno će se sastanku priključiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Jer jedna od važnih točaka dnevnog reda je nabava streljiva: ni arsenali članica više nisu puni, a Ukrajinci hitno trebaju prije svega topničkog streljiva. U sljedećih 12 mjeseci EU namjerava Ukrajincima poslati milijun artiljerijskih granata, a iskazana je želja da onda i sve članice zajednički naručuju, dakako onda i povoljnije streljivo. No i tu bi moglo biti natezanja: vojna industrija je u pravilu tijesno povezana s nacionalnim vladama, a tu je onda i tema širenja kapaciteta industrije oružja. 

Njemačkoga kancelara Olafa Scholza pak čeka objašnjenje u pitanju već i od svih članica i od Europskog parlamenta dogovorene zabrane registracije novih vozila koja izlučuju ugljični dioksid od godine 2035., dakle dopuštene registracije isključivo električnih vozila. Ali nakon svega, njemački ministar prometa Volker Wissing i njemački liberali to shvaćaju kako će i nakon toga biti novih vozila koja koriste e-gorivo, dakle gorivo koje bi zapravo trebalo biti ekološki uravnoteženo, ali koje može biti korišteno i u „običnim", dakle motorima s unutarnjim izgaranjem.

Tek mini-reforma tržišta električnom energijom

Uoči ovog sastanka se užurbano tražio nekakav kompromis, ali mišljenja su tu prilično podijeljena. Srdžba je utoliko veća što je Njemačka promijenila svoje mišljenje doslovce u posljednjoj sekundi - što nije praksa koja bi potakla slogu u Europi.

Pred europskim čelnicima je i pitanje načelne reforme tržišta električnom energijom. Tu je problem takozvani Merit Order, načelo redoslijeda kojim se uključuju pojedine vrste elektrana, ali onda i ukupna kalkulacija cijene. Pojednostavljeno rečeno, zbog golemog poskupljenja plina termoelektrane na plin su doduše nisko na ljestvici kad će biti uključene, ali onda se i cijena električne energije računa prema cijeni plina.

Drugim riječima, potrošačima je odjednom skuplja i električna energija koja je stvorena na povoljniji način. Mnoge članice EU-a bi najradije potpuno ukinule to načelo, ali Europska komisija ne želi ići tako daleko. Umjesto toga želi potaknuti sklapanje dugoročnih ugovora o opskrbi, a istovremeno članicama želi dopustiti veće poticaje za elektrane koje će povoljnije proizvoditi električnu energiju.

Što je to „čisto"?

Ali i tu ima pitanja: osim održivih elektrana na vjetar ili sunčevu energiju su i atomske elektrane, po mišljenju EU-a postale „čisti" izvor energije. Zemlje kao što su Portugal ili Španjolska zato žele poticati i gradnju nuklearki, a i Francuska želi europsku potporu za svoje „mini-nuklearke". Njemačka, Finska ili Nizozemska o tome ne žele niti čuti jer nuklearke jesu „čiste" i „jeftine" sve dok se negdje ne treba smjestiti nuklearni otpad. Da se sad ni ne govori o mogućnosti nesreće.

Sve je to tijesno povezano i s ambicijama Unije da potiče vlastitu, ekološki održivu industriju i bitno smanji njezinu ovisnost u toj tehnologiji od izvoza - prije svega iz Kine. To je i svojevrsni odgovor na „anti-inflacijsku odredbu" američkog predsjednika Bidena kojom Washington golemim iznosom želi potaći domaću industriju u ekološkim proizvodima. A tu se ne boji samo Njemačka da će onda njezine tvrtke jednostavno preseliti na drugu stranu Atlantika.

Zato EU želi poticati i proizvodnju vodika, oblike skladištenja ugljičnog dioksida, a onda je tu naravno i e-gorivo kojem se doduše proriče velika budućnost, ali očito i načelna pitanja njegovog korištenja nisu posve jasna.

24.03.2023. 08:30:00
http://metro-portal.hr/sporne-teme-sastanka-na-vrhu-eu-a/141707/