Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2010. 16:13:00
POLJUD ATLETSKO SREDIŠTE

Split se sprema za Kup kontinenata

Na velikom atlestkom natjecanju nastupit će oko 400 sportaša; troškovi organizacije iznosit će i do 20 milijuna kuna

kup kontinenata
kup kontinenata (Vladimir Dugandžić/CROPIX)

Pripreme za prvi atletski Kup kontinenata, što će se 4. i 5. rujna ove godine održati na Poljudu a na kojem će sudjelovati oko 400 najboljih atletičara iz cijelog svijeta, odvijaju se po planu bez ikakvih zapreka i Split će spremno dočekati to natjecanje, rečeno je danas na konferenciji za novinare Organizacijskog odbora ovog natjecanja.

"Što se tiče Poljuda stadion je obnovljen i izgleda kvalitetnije nego ranije i sve je spremno i atletičari već sutra mogu doći na natjecanje", izjavio je direktor Kupa kontinenata Siniša Ergotić. Dodao je kako je nedavno izaslanstvo Svjetske atletske federacije posjetilo Split i zaključilo kako natjecanje može početi. Po Ergotićevim riječima cjelokupni troškovi organiziranja atletskog Kupa kontinenata stajat će između 20 i 21 milijun kuna od kojih će 8 milijuna kuna biti uloženo u obnovu objekata. Istaknuo je kako postoji obećanje premijerke Jadranke Kosor da će i Vlada svojim sredstvima poduprijeti organizaciju atletskog Kupa kontinenata u Splitu.

"Ostvarit će mi se san da skačem pred punim Poljudom. Voljela bih pobjediti jer su moji kriteriji veliki, a domaća publika će mi biti dodatni motiv", rekla je Blanka Vlašić.

"Grad Split je procjenio da bi Organizacijski odbor mogao doći u probleme s financijama te je cjelokupan iznos stavio u gradski proračun uz nadu da će se na temelju obećanja premijerke dio tog iznosa vratiti iz onih sredstava kojim će Vlada ući taj projekt", objasnio je Ergotić. Po Ergotićevom mišljenju od četiri kontinenatelne reprezentacije najjača bi mogla biti ekipa sastavljena od atletičara Sjeverne i Južne Amerike i Kariba. On je dodao kako postoje i planovi da se priredi utrka štafeta SAD-a i Jamajke 4x100 metara i to s najboljim sprinterima - Usainom Boltom, Asafom Powellom i Tysonom Gayom.

Reprezentaciju Europe formirat će atletičari koji na predstojećem Europskom prvenstvu od 27. srpnja do 1. kolovoza u Barceloni osvoje najmanje srebrnu medalju, a na takav će se način forimrati i reprezentacija Afrike pošto predstoji skorašnje atletsko prvenstvo i tog kontinenta, objasnio je Ergotić. Dodao je kako će reprezentacija Azije i Oceanije formirati na temelju najboljih rezultata atletičara iz tog dijela svijeta do 1. kolovoza, odnosno njihovog plasmana na svjetskim tablicama do tog datuma.

Hrvatska kao domaćin ima pravo u reprezentaciji Europe biti zastupljena sa tri atletičara, i to su skakačica u vis Blanka Vlašić, bacačica diska Sandra Perković i vjerojatno bacač kugle Nedžad Mulabegović", rekao je Ergotić. Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Luciano Sušanj je izjavio kako će Kup kontinenata biti najveće atletsko natjecanje ove godine u svijetu. "Ovo natjecanje treba biti do perfekcije dobro organizirano, i uopće ne sumnjam u to", kazao je Sušanj. Dodao je kako će ovo natjecanje dati doprinosa unapređenju atletike u Hrvatskoj i poticaja mladima da se bave tim sportom.

Najbolja hrvatska sportašica Blanka Vlašić je izjavila kako će joj Kup kontinenata na Poljutu biti najuzbudljivije natjecanje u životu. "Ostvarit će mi se san da skačem pred punim Poljudom", istaknula je Blanka dodavši kako će se nastojati odužiti dobrim skokovima. "Voljela bih pobjediti jer su moji kriteriji veliki, a domaća publika će mi biti dodatni motiv", kazala je Blanka. Dodala je kako će Kup kontinenata predstavljati "početak renesanse splitske atletike". Dogradonačelnica Splita Anđelka Visković je istaknula kako će će atletski Kup kontinenata doprinijeti i turističkoj afirmaciji Splita jer će grad posredstvom medija biti prezentiran diljem svijeta.

21.07.2010. 16:13:00
http://metro-portal.hr/split-se-sprema-za-kup-kontinenata/44898/