Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2012. 18:49:19
VELIKO PRIZNANJE

Split proglašen najboljim mjestom za život na listi UNESCO-a

Osim Splita, na listi su i Kameni grad u Zanzibaru, Bruges u Belgiji, Havana na Kubi, Campeche u Meksiku, Veneciju, francuski Carcassone, Medina u Marakešu i Makao

Fotografija vijesti

Između mjesta koja se nalaze na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, upravo je naš grad Split najpoželjnije povijesno središte za život, piše Financial Times, prenosi Hina.

Na tom je popisu 936 imena, od čega se 183 odnosi na prirodne ljepote poput Grand Canyona i Vikorijinih slapova, a ostalo je kulturna baština iznimnih vrijednosti za cijelo čovječanstvo, od egipatskih piramida, atenske Akropole ili Stonehengea.

Iako mjesto na tom popisu jamči povećan broj turista i veće prihode, autor teksta upozorava da to ima i negativnu stranu, poput neobuzdanog razvoja koji može ozbiljno naštetiti i nagrditi ljepote povijesnih jezgri.

Osim Splita, koji je prvi na popisu, Financial Times je u "Top 10" uvrstio Kameni grad u Zanzibaru, Bruges u Belgiji, staru Havanu na Kubi, Campeche u Meksiku, Veneciju, francuski Carcassone, povijesnu jezgru Batha u Velikoj Britaniji, Medinu u Marakešu i Makao.

04.04.2012. 18:49:19
http://metro-portal.hr/split-proglasen-najboljim-mjestom-za-zivot-na-listi-unesco-a/69763/