Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2012. 21:39:05
PERISLAV

Split potopljen, u Zadru jugo čupa borove

Nad Splitom su se nadvili olujni oblaci iz kojih dopire potmula grmljavina, a pada i tuča

Olujno jugo šiba Zadrane
Olujno jugo šiba Zadrane (Saša Ćuka/eZadar)

Ciklona Perislav koju meteorolozi najavljuju već danima pogodila je Dalmaciju svom žestinom. Olujno jugo potopilo je Split, a u Zadru je čupalo borove u centru grada.

Jaka kiša praćena olujnim jugom večeras je zahvatila splitsko područje te su zbog velike količine padalina iskočili šahtovi na 20-tak mjesta u Splitu, nakon čega se voda izlijevala na prometnice uzrokujući povremene zastoje i gužvu u prometu, doznaje se večeras u splitskom Županijskom centru 112.

Nevrijeme je trajalo više od sat vremena te je u tom razdoblju otklazala i signalizacija na više semafora u Splitu, a u nekim dijelovima grada električari su preventivno kratkotrajno isključivali struju kako ne bi zbog vodenih naplava došlo do strujnih udara, doznaje se u ŽC 112. Također na nekoliko mjesta u Splitu oštećeni su električni stupovi, a vjetar je iščupao i više stabala oborvši ih na tlo.

Splitski vatrogasci i djelatnici zaduženi za održavanje cesta večeras, po zaprimanju dojava interveniraju na više mjesta u Splitu pokušavajući sanirati vodene naplavine s prometnica te okloniti poteškoće nastale iskakanjem šahtova. Osim u Splitu nevrijeme je zahvatilo i druga područja Splitsko-dalmatinske županije, navode iz ŽC 112.

Na dijelu otoka Hvara između Dola i Starog Grada večeras je nestalo struje, a na teren su izašli radnici Hrvatske elektroprivrede nastojeći ukloniti kvar na električnoj mreži. Na području Imotskog nevrijeme je oštetilo nekoliko električnih stupova, a na solinskom je području oštećeno jedno vozilo nakon što je uletjelo u otvor od šahta koji je iskočio, kažu u splitskom ŽC 112.

Nad Splitom su se nadvili olujni oblaci iz kojih dopire potmula grmljavina, a pada i tuča. Katamaranske i trajektne linije duž cijele obale imaju problema, a zbog jakog juga u prekidu su trajektne linije: Valbiska-Merag, Brestova-Porozina, Stinica-Mišnjak, Valbiska-Lopar, Split-Vis, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik i Split-Vela Luka-Ubli.

Također su u prekidu i katamarani na riječkom području, te katamarani na relaciji:Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa i Split-Hvar-Korčula.

28.11.2012. 21:39:05
http://metro-portal.hr/split-potopljen-u-zadru-jugo-cupa-borove/75146/