Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2010. 17:30:00
TEHNOLOGIJA IDE DALJE

Spintronika - nova metoda spremanja više podataka na manje prostora

Novi način spremanja i čitanja podataka kojeg su osmislili američki stručnjaci mogao bi označiti prelazak na drugu generaciju elektroničkih naprava u računalnih sklopova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - ilustracija)

Američki istraživači sa Sveučilišta Ohio nedavno su predstavili novi oblik plastične naprave za računalnu memoriju koja se temelji na principu obrtanja, odnosno rotiranja (engl. 'spin')  elektrona za čitanje i zapisivanje podataka. Radi se o takozvanoj 'spintronici' (engl. 'spintronics') koja će postati alternativa tradicionalnoj mikroelektronici jer će uz nju biti moguće spremiti više podataka na manje prostora, brže ih obrađivati i pritom trošiti manje energije. naprava se trenutno sastoji samo od tanke trake tamnoplavog organskog magneta presvučenog tankim filmom feromagneta i spojena s dva elektična voda. Klasična elektronika u računalima podrazumijeva šifriranje podataka u binarni kod u obliku 1 i 0, ovisno o tome je li elektron prisutan u praznini između memorijskog materijala. Međutim, istraživači već jako dugo znaju da se elektron može polarizirati kako bi se kretao u određenom smjeru (nešto poput polova na magnetu).

Oni to usmjeravanje nazivaju "spin up" odnosno "spin down" i trenutno rade na usavršavanju načina za spremanje podataka u tom kontekstu. Rezultat bi trebao biti fantastičan - zahvaljujući spintroničkim principima,  u teoriji bismo trebali moći spremati dvostruko više podataka po elektronu. No to je samo dio čitave priče, tvrde stručnjaci. "Spintronika se često smatra samo jednim od načina za izvlačenje više informacija iz elektrona, ali u biti se radi o prelasku na novu generaciju elektronike", rekao je Arthur J. Epstein dodavši da bismo na taj način mogli riješiti brojne probleme koji pogađaju današnja računala. Klasične matične ploče troše puno energije i stvaraju mnogo topline zbog čega proizvođači čipova moraju paziti koliko blizu će ih postaviti kako se ne bi pregrijali. Spintronika podrazumijeva trošenje manje energije i proizvodnju zanemarive količine topline, objašnjava Epstein. Spintroničke naprave mogle bi raditi uz pomoć manjih baterija, a ako se izrade od plastičnih materijala bit će i lakše i fleksibilnije. Detaljnije informacije o spintronici dostupne su u časopisu Nature Materials u izdanju za kolovoz.


10.08.2010. 17:30:00
http://metro-portal.hr/spintronika-nova-metoda-spremanja-podataka/45928/