Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2012. 07:53:00
BAD

Spike Lee snima dokumentarac o Michaelu Jacksonu

Dokumentarac obuhvaća 40 intervjua koje je Lee snimio s Jacksonovim intimnim prijateljima, koreografima, glazbenicima i drugim suradnicima

Dokumentarac o Jacksonovoj umjetnosti
Dokumentarac o Jacksonovoj umjetnosti (Arhiva)

Američki filmski redatelj Spike Lee otkrio je da je pri kraju s montiranjem dokumentarca o glazbenoj pop ikoni Michaelu Jacksonu povodom obilježavanja 25. obljetnice od izlaska Jacksonova albuma "Bad", jednog od najprodavanijih albuma svih vremena, prenosi britanski BBC.

Materijali koje donosi "prava su škrinja s blagom", napominje redatelj. "Dokumentarac sadrži neke nikad viđene materijale, stvari koje je Michael sam snimao i snimke snimane 'iza scene'", kazao je.

Film će biti objavljen kasnije ove godine a donosi priču o snimanju Jacksonovog sedmog studijskog albuma iz 1987., svjetskoj turneji koja je uslijedila, te uz njega vezane kratke filmske glazbene spotove, među kojima i promotivni video za naslovnu pjesmu u režiji Martina Scorsesea u kojemu glumi Wesley Snipes.

"Imali smo potpuni pristup Jacksonovim trezorima", kazao je Lee. "Snimio je 60 demo snimaka za album 'Bad', od kojih je samo 11 uključeno. Dobili smo priliku čuti velik dio toga - bilo je to izvrsno iskustvo".

Dokumentarac obuhvaća 40 intervjua koje je Lee snimio s Jacksonovim intimnim prijateljima, koreografima, glazbenicima i drugim suradnicima. O trajnom utjecaju rečenog albuma govorili su između ostalih reper Kanye West, pjevačica Mariah Carey, te Sheryl Crow - koja je bila prateći vokal na toj turneji. "Konceptualno je podijeljen u dvije cjeline - na umjetnike današnjice na koje je Michael utjecao, i na ljude koji su radili uz bok s njim", pojašnjava Lee.

Osim što govori o Jacksonovoj umjetnosti, dokumentarac nastojati pokazati i intimniju stranu umjetnika tragično preminulog 2009. "Imao je odličan smisao za humor, bio je zabavan. Dosta toga će biti prikazano", kazao je Lee, koji ističe da je on više od Jacksonova velikog obožavatelja. "Kako sam imao priliku poznavati ga i raditi s njime, duboko mi je stalo do njegove ostavštine".

Povodom 25. obljetnice od prvog izdanja albuma "Bad", 18. studenoga bit će objavljeno njegovo obnovljeno reizdanje naslovljeno "Bad 25". "Bad" je 31. kolovoza 1987. izdala diskografska kuća Epic. Album prodan u više od 30 milijuna primjeraka širom svijeta, od čega osam milijuna samo u SAD-u, ujedno je prvi i za sada jedini album koji je plasirao pet singlova na prvom mjestu Billboardove Hot 100 top ljestvice.

16.07.2012. 07:53:00
http://metro-portal.hr/spike-lee-snima-dokumentarac-o-michaelu-jacksonu/72637/