Metro-portal.hr

objavljeno 09.07.2010. 15:56:37
DOGOVORILI SE

Špijunska afera: Rusija i SAD razmijenili 14 agenata

Razmjena ruskih i američkih špijuna obavljena je u Beču uz savršenu organizaciju i bez izjava za medije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

U glavnom austrijskom gradu Beču u petak je obavljena najveća razmjena špijuna još od kraja Hladnog rata. U Beč su sletjeli zrakoplovi Rusije i SAD-a kako bi razmijenili špijune, čime bi trebala biti riješena špijunska afrea koja je prijetila ugrožavanjem odnosa dviju zemalja.

Dva zrakoplova, ruski i američki, stajala su jedan pored drugog u bečkoj zračnoj luci oko sat i pol dok su od jednog do drugog išla vozila. Ruski je zrakoplov potom uzletio, a nakon njega i američki. Lokalni dužnosnici strogo su se pridržavali pravila o nedavanju izjava za medije.

>> Rusija predlaže razmjenu špijuna

Deset ruskih špijuna koji su u četvrtak pred sudom u New Yorku priznali krivnju protjerano je iz SAD-a, a Rusija je zauzvrat trebala osloboditi četiri zatvorenika osuđena zbog navodnih kontakata sa zapadnim obavještajnim službama.

Američki i ruski dužnosnici počeli su razgovore o mogućoj razmjeni špijuna prošli tjedan, odmah nakon FBI-eva uhićenja ruskih agenata 27. lipnja, a postizanje i provedba dogovora samo 11 dana nakon toga svjedoči o snažnom interesu Washingtona i Moskve da špijunska afera ne poremeti sadašnje poboljšanje godinama zahlađenih odnosa dviju zemalja. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 15:56:37
http://metro-portal.hr/spijunska-afera-rusija-i-sad-razmijenili-14-agenata/44242/