Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2013. 08:01:00
MA DA?!

Špijuniraju svi pa i mi, kažu Ameri

Bijela kuća je u ponedjeljak umanjila važnost novog spora koji je izbio nakon otkrića o američkoj špijunaži u Francuskoj

NSA i dalje špijunira na sve strane
NSA i dalje špijunira na sve strane (Arhiva)

'Nećemo javno komentirati rad obavještajne službe (...) i otvoreno smo rekli da Sjedinjene Države prikupljaju u inozemstvu obavještajne podatke kakve prikupljaju i sve druge zemlje', rekla je za agenciju France Presse glasnogovornica predsjednikova ureda Caitlin Hayden.

'Kako je predsjednik (Barack Obama) rekao u svom govoru na općoj skupštini UN-a, počeli smo preispitivati način na koji dobivamo podatke, kako bismo postigli ravnotežu između zakonite zabrinutosti za sigurnost naših građana i saveznika i zabrinutosti koju svi ljudi osjećaju u vezi sa (zaštitom) privatnosti', dodala je Hayden.

Po pisanju Le Mondea, američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) je prikupila 70,3 milijuna podataka o telefonskim razgovorima Francuza između 10. prosinca 2012. i 8. siječnja 2013. Mrežna stranica Le Mondea spominje dokumente bivšeg konzultanta američke agencije Edwarda Snowdena koji je odgovoran za otkrića u lipnju.

Pariz je odmah zatražio od američkog veleposlanika kojeg je pozvao u ministarstvo vanjskih poslova, da mu zajamči kako će se praćenje komunikacija 'prekinuti'.

BBC ocjenjuje kako je ogorčenje Francuza uglavnom namijenjena javnosti jer je i francuska vlada optužena da i sama provodi špijunsku operaciju sličnu američkoj.

Le Monde je u srpnju izvijestio kako francuska vlada pohranjuje ogromne količine osobnih podataka svojih građana na superračunalo u glavnom stožeru obavještajne službe DGSE.

Veze unutar Francuske i između Francuske i drugih zemalja se nadziru, izvijestio je Le Monde. Emailovi, tekstualne poruke, podaci o telefonskim razgovorima i internetskim komunikacijama se pohranjuju već godinama, izvijestio je list.

O američkoj špijunaži u Francuskoj u utorak u Quai d'Orsayju trebaju razgovarati francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i njegov američki kolega John Kerry, prije sastanka Prijatelja Sirije u Londonu.

Marie Harf, Kerryjeva glasnogovornica, rekla je u Washingtonu da državni tajnik održava 'snažnu poslovnu suradnju s Fabiusom'.

'Razgovarat ćemo s Francuzima' o operacijama američke obavještajne službe, dodala je, istaknuvši da treba 'pronaći ravnotežu' između sigurnosti i prava na zaštitu privatnosti.

22.10.2013. 08:01:00
http://metro-portal.hr/spijuniraju-svi-pa-i-mi-kazu-ameri/81193/