Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2010. 23:01:48
NEPROMIJENJENI GEN

Sperma je stara 600 milijuna godina

Gen odgovoran za proizvodnju spermija toliko je važan da je njegova funkcija ostala nepromijenjena tijekom evolucije, a pronalazi se kod gotovo svih životinja, navodi nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Rezultati istraživanja sugeriraju kako je mogućnost proizvodnje spermija stara 600 milijuna godina. Gen po imenu Boule, vjerojatno je jedini gen čija svrha je isključivo proizvodnja spermija kod životinja u rangu od insekata pa do sisavaca. "Naša istraživanja pokazala su da ljudi, bez obzira koliko građom kompleksni bili, dijele evolucijske puteve s muhama, koje su vrlo jednostavne, jer imamo jedan fundamentalni element koji nam je zajednički", objašnjava Eugene Yu sa Sveučilišta Feinberg.

>> Sperma produžuje život

Otkriće ključne uloge ovog gena u održavanju životinjskih vrsta nudi bolje razumijevanje muške neplodnosti, potencijalnu bazu za razvoj muških kontracepcijskih lijekova, te novi smjer za budući razvoj pesticida.

Prije ovog otkrića, znanstvenici nisu znali da sperma različitih životinjskih vrsta dolazi od istog prototipa. U mnogim evolucijskim scenarijima, stvari se razvijaju nezavisno. Npr. i ptice i insekti lete, no njihova krila imala su zaseban evolucijski put. Profesor Xu je tražio i otkrio prisutnost Boule gena u spermi različitih vrsta: ljudi, sisavaca, riba, insekata, crva itd. Otkriće je bilo neočekivano, jer su mnogi specifični geni vezani za reprodukciju pod evolucijskim pritiskom promijene.

16.07.2010. 23:01:48
http://metro-portal.hr/sperma-je-stara-600-000-godina/44648/