Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2009. 11:53:57
cape canaveral

Spektakularno lansiranje Atlantisa

POGLEDAJTE GALERIJU - NASA je sinoć poslala Space Shuttle na 11-dnevnu misiju

(Getty Images)

Lansiranje letjelice Atlantis na Floridi prošlo je bez problema. Točno u predviđeno vrijeme, Space Shuttle se iz Cape Canaverala uputio prema Međunarodnoj svemirskoj postaji na koju prevozi 12 tona opreme i rezervnih dijelova.

Dvojica od ukupno šest astronauta u sklopu misije će obaviti i tri izlaska u svemir kako bi ugradili dvije platforme na ISS na kojima će se u budućnosti skladištiti rezervni dijelovi. Pored toga, planirana je montažna novog spremnika za gorivo.

Letjelica Atlantis jedna je po posljednjih u 25-godišnjoj povijesti Space Shuttlea koja će se uputila prema dubinama svemira. NASA do 2010. planira još pet puta lansirati preostale tri letjelice nakon čega slijedi duža stanka.

Predviđeno je da novi raketoplan "Orion" prema Međunarodnoj svemirskoj postaji poleti tek 2015., što znači da će ruske kapsule do tada biti jedina mogućnost slanja astronauta u svemir.

Spajanje Atlantisa s ISS-om očekuje se u srijedu. Nakon 11-dnevne misije, letjelica će se 27. studenog vratiti na Zemlju.

17.11.2009. 11:53:57
http://metro-portal.hr/spektakularno-lansiranje-atlantisa/26617/