Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2017. 08:01:00
AGROKOR

Spektakl za narod sa nikakvim posljedicama?

Dok DORH počinje ispitivati uhićene bivše čelnike Agrokora, nacija je reagirala prilično rezignirano. Previše je spektakularnih privođenja vidjela, a da nije bilo niti kazni, niti se opet vidio novac

Puno buke, ali rezultata... nema!
Puno buke, ali rezultata... nema! (Arhiva)

Spektakularno je počeo drugi čin drame zvane Agrokor. Od ranog jutra su u ponedjeljak u Zagrebu tri stotine policajaca i istražitelja vršili pretrese i uhićivale dojučerašnje nagrađivane „stupove gospodarske scene". Prizori već viđeni, odvođenje u policijskim vozilima, fotografije kroz automobilske prozore uz uobičajene pikanterije uhvaćene preko visokih zidova dvorišta, poput sobarice u uniformi u vili Canjuga.

Uhićeno je 12 osoba, sve redom bivših članova menadžmenta najveće hrvatske kompanije i revizorske kuće koja je provjeravala Agrokorova financijska izvješća. Kriminalističkom je obradom obuhvaćeno njih 15 - Ivice, Ante i Ivana Todorića, dakle Gazde i njegovih sinova na popisu uhićenih nema. Oni su u Londonu.

Rezultat - veliko ništa

Sve je to Hrvatska već vidjela. Pad moćnika međutim uvijek je bio samo trenutan, nikad nije imao sudski epilog koji bi pravdao pompu koja je pratila njihovo uhićenje, ispitivanje i suđenje. „Bez razmišljanja", kaže dopisnica Deutsche Wellea i novinarka portala novaczasve.com Helena Puljiz, „mogu navesti barem deset spektakularnih hapšenja koja smo gledali, a koja su rezultirala velikim ništa: Ivo Sanader, Nadan Vidošević, medijski ortaci, zločinačka organizacija Nikice Jelavića, afera Maestro, Dubrovačka banka, Zdravko Mamić, Milan Bandić, Reno Sinovčić. Ovo je spektakl, ovo je uvod u tješenje naroda što će morati platiti tuđe dugove", kazala je i u jučerašnjem gostovanju na televiziji N1.

Povjerenja u sudove nema

Takve reakcije prevladavaju i kod ostalih komentatora. Povjerenja u pravosuđe baš i nema previše. Pitaju se gdje je policija bila do sada i zašto se dopustilo Ivici Todoriću i sinovima da se mirno odsele u London.

No, upravo je te, recimo to tako, „propale" sudske procese kao razlog sporosti DORH-a navela poznata novinarka Telegrama koja prati pravosuđe, Ana Raič Knežević. „To je složen predmet, veliki koncern koji je jedan čovjek godinama autoritarno vodio. To je sofisticirani gospodarski kriminal i pravosuđu neće to biti lako rasplesti. Istražitelji nisu mogli ući u priču bez konkretnih indicija i dokaza", rekla je za Deutsche Welle Ana Raič Knežević.

Predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva, osječka novinarka Suzana Lepan-Štefančić, za DW kaže kako je jasno da će slučaj Agrokor biti dugotrajan i kompleksan predmet te će nesumnjivo predstavljati veliki izazov, čak i svojevrsni ispit za hrvatsko pravosuđe, važan i za javnost, čija percepcija pravosuđa i nije na zavidnom nivou.

Da li je moglo i ranije?

„Po svemu onome što se već čulo u javnosti, bilo je samo pitanje vremena kada će im policija pokucati na vrata i kada će uslijediti uhićenja. Kao novinarka, ja ne mogu komentirati je li ta reakcija policije i istražitelja pravodobna ili eventualno zakašnjela, kako to možda smatra dio javnosti. Policija radi svoj posao, a sve radnje u ovoj fazi postupka su tajne", kaže suzdržano Suzana Lepan-Štefančić.

Potpuno nesuzdržan u reakciji za DW je bio poznati borac protiv korupcije Zorislav Antun Petrović, koji je rezignirano ustvrdio da ako se i dogodi suđenje, eventualna jedina pojačana kazna u odnosu na druge silne prekršitelje će biti da će bivši šef Agrokora umjesto krumpira guliti patlidžane, što je puno teže.

A ono što u postupku slijedi jest ispitivanje uhićenih, Alojzija Pandžića, Damira Kuštraka, Hrvoja Balenta, Ivice Crnjca, Olivia Discordije, Marijana Alagušića, Sanje Hrstić, Mislava Galića, Tomislava Lučića, Piruške Canjuge, Ljerke Puljić i Ivice Sertića, koje je počelo u utorak ujutro.

Teče rok...

Od trenutka uhićenja do njihovog dovođenja sucu istrage smije proći najviše 48 sati, a u roku od 16 sati nakon što su predani pritvorskom nadzorniku državni ih je odvjetnik dužan ispitati. U istrazi, koja uz ispitivanja uključuje i jučer viđene pretrage kuća, domova, vikendica i poslovnih prostorija te privremeno oduzimanje stvari i dokumenata, prikupljaju se dokazi i podaci potrebni da bi se moglo odlučiti hoće li se podignuti optužnica ili obustaviti postupak. Ispituju se i dokazi za koje postoji opasnost da se neće moći ponoviti na raspravi ili bi njihovo izvođenje bilo otežano, pojašnjava zagrebački odvjetnik Antonio Volarević, koji se bavi upravo slučajevima iz gospodarskog kriminala.

Državni odvjetnik određuje pritvor ako utvrdi da postoje osnove sumnje da je uhićeni počinio kazneno djelo te su ostvareni zakonom propisani razlozi kao i za istražni zatvor. Odluku o istražnom zatvoru, na prijedlog državnog odvjetnika, donijet će sudac istrage, najvjerojatnije već danas.

A „Gazda"?

Što se Ivice Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana tiče, postavlja se pitanje hoće li za njima biti izdana međunarodna tjeralica. Formalno, oni nisu zatečeni na svojim zagrebačkim adresama pa bi se moglo utvrditi da su u bijegu, ako se u međuvremenu za njih odredi pritvor. Međutim, kako oni putem svojih odvjetnika tvrde da nisu u bijegu i da će surađivati s hrvatskim tijelima kaznenog progona, trenutno nema uvjeta za izdavanje tjeralice, kaže odvjetnik Volarević. No dodaje da će im već u sljedećih tjedan dana tijela progona dati mogućnost da pokažu jesu li u bijegu ili nisu.

Piše: Dalibor Dobrić/DW
18.10.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/spektakl-za-narod-sa-nikakvim-posljedicama/108012/